Noρβηγία: Απελάθηκαν 15 Ρώσοι διπλωμάτες ως πράκτορες της FSB

Noρβηγία: Απελάθηκαν 15 Ρώσοι διπλωμάτες ως πράκτορες της FSB

Τον Απρίλιο του 2022, η χώρα είχε απελάσει τρεις υπαλλήλους που απασχολούνταν στη ρωσική πρεσβεία για παρόμοιους λόγους.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε να απελάσει 15 στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν υπό την κάλυψη διπλωματικών θέσεων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι η απάντηση στην αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξημένη απειλή από τη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Οι εν λόγω αξιωματικοί πρέπει να εγκαταλείψουν τη Νορβηγία σύντομα».

Η Νορβηγία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση και τη μείωση του επιπέδου της δραστηριότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Νορβηγία και, κατά συνέπεια, για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Άνικεν Χούιτφελντ.

Τον Απρίλιο του 2022, η Νορβηγία είχε απελάσει τρεις υπαλλήλους που απασχολούνταν στη ρωσική πρεσβεία για παρόμοιους λόγους.

Τον Φεβρουάριο, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα δώριζε στην Ουκρανία τα οκτώ από τα 36 Λέοπαρντ 2 που διέθετε, τα οποία είναι του παλαιότερου τύπου 2A4. Διευκρίνισε πως θα δώριζε επίσης τέσσερα οχήματα συνοδείας, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Το ίδιο διάστημα η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών υποστήριξε σε ετήσια έκθεση της ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει πλοία με τακτικά πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. «Το βασικό μέρος του πυρηνικού δυναμικού βρίσκεται στα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου», σημείωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου πήγαιναν τακτικά στη θάλασσα με πυρηνικά όπλα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία κάνει το ίδιο, αναφέρει η έκθεση.

Με πληροφορίες από Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  
 
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή