Πάρτι για τη Για Για, το πάντα που επιστρέφει στη γενέτειρά του

Πάρτι για τη Για Για, το πάντα που επιστρέφει στη γενέτειρά του

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων κατηγορούν τη διοίκηση του ζωολογικού κήπου στο Μέμφις για τον θάνατο του συντρόφου της πριν από λίγους μήνες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δύο δεκαετίες δανεισμού στον ζωολογικό κήπο του Μέμφις στο Τενεσί των ΗΠΑ, το θηλυκό πάντα γίγας Για Για επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Κίνα. Παρότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Τενεσί εκφράζουν ήδη την απογοήτευσή τους για τη μετακόμιση της συμπαθούς αρκούδας, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και το κινεζικό κοινό δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους.

Οι ακτιβιστές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την υγεία της Για Για, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο η γούνα του θηλυκού πάντα μοιάζει μαδημένη και το ζώο φαίνεται αδύνατο. Δύο αμερικανικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων πραγματοποιούν εδώ και μήνες εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επαναπατρισμό της Για Για στην Κίνα, ενώ κατηγορούν τη διοίκηση του ζωολογικού κήπου για τον θάνατο του συντρόφου της Για Για, Λε Λε, πριν από λίγους μήνες.

Ο ζωολογικός κήπος αρνείται επίμονα ότι κακομεταχειρίσθηκε τα κινεζικά ζώα, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι κινεζικές αρχές. Η εκστρατεία έχει συγκινήσει το κινεζικό κοινό, με το θέμα να απασχολεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξοργισμένοι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου προχώρησαν σε ανάλυση των βίντεο από τον ζωολογικό κήπο αναζητώντας σημάδια κακοποίησης της αρκούδας, ενώ άλλοι αμφισβητούν την κινεζική «διπλωματία των πάντα».

Αυτή η πρωτότυπη διπλωματική τακτική του Πεκίνου εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1972, όταν ο τότε ηγέτης της Κίνας, Μάο Τσε Τουνγκ, υποσχέθηκε να παραχωρήσει δύο τέτοια ζώα στον Αμερικανό πρόεδρο Νίξον. Το 1984 η Κίνα –η μόνη χώρα που φιλοξενεί αρκούδες πάντα στην άγρια φύση– υπέγραψε συμφωνία για αποστολή τέτοιων αρκούδων στη Δύση για περίοδο δέκα ετών τη φορά. Σήμερα, 18 χώρες διαθέτουν «δανεικά» πάντα στους ζωολογικούς κήπους τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα του καλοκάγαθου και χαριτωμένου θηλαστικού προσφέρει στην Κίνα σημαντικά διπλωματικά οφέλη.

Η Για Για, που κλείνει τα 24 χρόνια της αυτόν τον μήνα, ολοκληρώνει τη δεύτερη δεκαετή «θητεία» της στο Μέμφις, έχοντας αφιχθεί στο Τενεσί με τον εκλιπόντα πλέον Λε Λε το 2003. Την Τρίτη, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, είπε ότι ένας Κινέζος ειδικός και δύο υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου του Πεκίνου συνεργάζονταν με το Μέμφις προκειμένου να προετοιμάσουν τη μεταφορά της Για Για. «Η κατάσταση της υγείας του πάντα είναι σχετικά σταθερή, αν εξαιρέσουμε τη δερματική πάθηση που έχει εμφανίσει», είπε ο Ουάνγκ.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη ακριβή ημερομηνία για το ταξίδι της Για Για, με την άδεια εξαγωγής να καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου του Μέμφις οργάνωσαν στις αρχές της εβδομάδας αποχαιρετιστήριο πάρτι για τη Για Για. Στο πάρτι συμμετείχαν μια κατσίκα, μια χελώνα, ένας μυρμηγκοφάγος, ένας βραδύποδας, ένας σκαντζόχοιρος και ένας πιγκουίνος, όλοι τρόφιμοι του ζωολογικού κήπου. Η «παρέα» της Για Για οδηγήθηκε μπροστά στο κλουβί της, όπου κατανάλωσαν όλοι μαζί κομμάτια μπαμπού, το αγαπημένο έδεσμα των πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή