Βρετανία: «Σκιές» στα δώρα που λαμβάνει το Μπάκιγχαμ

Βρετανία: «Σκιές» στα δώρα που λαμβάνει το Μπάκιγχαμ

Αντιπαράθεση για τον διαχωρισμό μεταξύ επίσημων και προσωπικών

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασιλική οικογένεια φαίνεται πως έλαβε δύο συλλογές γραμματοσήμων ως επίσημα δώρα, ενσωματώνοντάς τες στην εξαιρετικά πολύτιμη ιδιωτική συλλογή γραμματοσήμων που κληρονόμησε ο βασιλιάς Κάρολος από τη μητέρα του.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, πρόκειται για μια συλλογή σπάνιων καναδικών γραμματοσήμων, καθώς και για μια σειρά γραμματοσήμων προερχόμενων από το Λάος. Αυτά τα γραμματόσημα δόθηκαν με κάθε επισημότητα στη βασιλική οικογένεια ως δώρο εκ μέρους των δύο κρατών. Ωστόσο, έπειτα από κάποιον καιρό η οικογένεια τα ενσωμάτωσε στη Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή, μια συλλογή αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων λιρών. Αυτή η ιδιοποίηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η βασιλική οικογένεια παραβαίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες που απαγορεύουν να αντιμετωπίζονται τα κρατικά δώρα ως ιδιωτικές περιουσίες.

Τα καναδικά γραμματόσημα δόθηκαν από την κυβέρνηση του Καναδά το 1939 – πριν εισαχθεί η πολιτική των δώρων στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι κανόνες δεν αναφέρουν αν θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά.

Από την άλλη, η σειρά γραμματοσήμων του Λάος δόθηκε τον Ιούνιο του 2016 ως δώρο για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, την παρέλαβε ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λάος, εστάλη στο Λονδίνο κι από εκεί ενσωματώθηκε στη συλλογή του παλατιού.

Ενας εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Η Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή είναι ιδιωτική περιουσία και, ως εκ τούτου, δεν θα σχολιάσουμε κανένα από τα ζητήματα που αναφέρετε».

Αφορμή η ιδιοποίηση γραμματοσήμων από τον Καναδά και το Λάος και η πώληση αλόγων που είχε χαρίσει ο σεΐχης του Ντουμπάι.

Την περασμένη εβδομάδα η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε πως ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ φαίνεται να κέρδισαν σχεδόν 2 εκατομμύρια λίρες από την πώληση αλόγων, τα οποία ήταν δώρα από έναν σεΐχη του Ντουμπάι, έναν μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη κι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Το παλάτι ανέφερε ότι θεωρούσε τα άλογα «προσωπικά» δώρα. Ωστόσο δεν προέβαλε κανέναν τέτοιο ισχυρισμό όσον αφορά τα γραμματόσημα του Καναδά και του Λάος.

Εμμονή από τον Γεώργιο Ε΄

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια διαθέτει μια τόσο εντυπωσιακή συλλογή γραμματοσήμων, δεδομένης της εμμονής του Γεωργίου Ε΄ με τον φιλοτελισμό. Ο επίσημος βιογράφος του, Χάρολντ Νίκολσον, σημείωσε ότι, επί 17 χρόνια, ο βασιλιάς «δεν έκανε τίποτε άλλο από το να σκοτώνει ζώα και να κολλάει γραμματόσημα».

Η συλλογή γραμματοσήμων του βασιλιά αποτελείται από 328 άλμπουμ που συγκέντρωσε ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ και ακόμη 30 άλμπουμ που συγκέντρωσε ο Γεώργιος ΣΤ΄, ενώ, πιο πρόσφατα, την ενίσχυσε και η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Η κλίμακα της συλλογής υποδηλώνει πως η επιθυμία του Γεωργίου Ε΄ έγινε πραγματικότητα όταν έγραφε σε επιστολή του Φεβρουαρίου 1908 προς τον φιλοτελικό του σύμβουλο: «Επιθυμώ να έχω την καλύτερη συλλογή και όχι μία από τις καλύτερες συλλογές στην Αγγλία».

Η πολιτική δώρων προς τη βασιλική οικογένεια κάνει διάκριση μεταξύ των «επίσημων δώρων», τα οποία είναι γενικά εκείνα τα δώρα που λαμβάνονται σε σχέση με τον επίσημο ρόλο ενός μέλους της οικογένειας ή κατά τη διάρκεια μιας επίσημης περίστασης, και των «προσωπικών δώρων», τα οποία λαμβάνονται από άτομα που τα μέλη της βασιλικής οικογένειας γνωρίζουν προσωπικά και τα οποία δεν υποχρεούνται να δηλώσουν δημοσίως. Η περίπτωση των δύο συλλογών φαίνεται να βρίσκεται σε μια «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.

Χωρίς τη Μέγκαν θα παραστεί ο Χάρι στη στέψη

Βρετανία: «Σκιές» στα δώρα που λαμβάνει το Μπάκιγχαμ-1
Η απόρριψη της πρόσκλησης από τη Μέγκαν –αφήνοντας τον Χάρι μόνο στη στέψη– ίσως ερμηνευθεί ως μέρος των οικογενειακών εντάσεων. Φωτ. A.P. Photo / Matt Dunham.

Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο πρίγκιπας Χάρι θα είναι τελικά παρών στη στέψη του βασιλιά Καρόλου, όμως η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δεν θα παραστεί.

Εδώ και καιρό υπήρχαν έντονες συζητήσεις σχετικά με το εάν το ζευγάρι θα πραγματοποιήσει κοινή εμφάνιση στην τελετή στέψης. Τελικά, ο πρίγκιπας Χάρι θα παραστεί μόνος του. Ο πρίγκιπας θα είναι μαζί με περισσότερους από 2.000 καλεσμένους στο αββαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγαλοπρεπής τελετή.

Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που ο Χάρι θα εμφανιστεί μαζί με τη βασιλική οικογένεια, μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του, τα οποία προκάλεσαν τριγμούς στους κύκλους του παλατιού και στα ελληνικά κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Ρεζέρβα».

Το βιβλίο αυτό του πρίγκιπα Χάρι αποκαλύπτει με γλαφυρό ύφος την ένταση των διαφωνιών του με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας και έκτοτε έχει μιλήσει συχνά για το αίσθημα «διαφορετικότητας» που αισθάνεται από την υπόλοιπη οικογένειά του. Η απόφαση της Μέγκαν να απορρίψει την πρόσκληση είναι βέβαιο ότι θα ερμηνευτεί από πολλούς ως μέρος αυτών των συνεχιζόμενων και ανεπίλυτων οικογενειακών εντάσεων.

Το βιβλίο του Χάρι –και νωρίτερα μια σειρά στο Netflix– υπογραμμίζει το άγχος που αισθάνεται ο πρίγκιπας εξαιτίας της αρνητικής προβολής του στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατά καιρούς έχουν επικρίνει τη στάση του απέναντι στη σύζυγό του. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει επίσης πως αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει υποστήριξη από την οικογένειά του.

Εν μέσω αυτών των γεγονότων, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο Χάρι θα επιλέξει να μην παραστεί στη στέψη του πατέρα του. Τελικά, επιβεβαίωσε ότι θα βρεθεί στο αββαείο κι έτσι ο Κάρολος θα στεφθεί έχοντας στο πλάι του και τους δύο γιους του.

Η ημέρα της στέψης συμπίπτει ακόμη με την ημέρα των τέταρτων γενεθλίων του γιου του Χάρι και της Μέγκαν. Ο νεαρός πρίγκιπας Αρτσι θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μητέρα του.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ζευγάρι κινείται στις ίδιες γραμμές με εκείνη του παλατιού: «Ο δούκας του Σάσεξ θα παρευρεθεί στην τελετή στέψης στο αββαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου. Η δούκισσα του Σάσεξ θα παραμείνει στην Καλιφόρνια με τον πρίγκιπα Αρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ».
Ούτε η εκπρόσωπος του ζευγαριού ούτε και το Παλάτι έκαναν κάποιο σχόλιο σχετικά με την απόφαση, όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά. Οι υποστηρικτές της Μέγκαν Μαρκλ την αποθέωσαν, λέγοντας πως υπερασπίζεται τον εαυτό της, ενώ οι επικριτές την κατηγόρησαν ότι «σνομπάρει» τα γαλαζοαίματα πεθερικά της.

Την τελετή στέψης, στην οποία θα παρευρεθούν ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, δημόσιες φιγούρες και μέλη της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας, θα ακολουθήσει ένα Σαββατοκύριακο με συναυλίες και δημόσιες εκδηλώσεις. Τα εγγόνια της «βασιλικής συζύγου» Καμίλα θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη στέψη και εκπρόσωποι του παλατιού έχουν δηλώσει πως ύστερα από αυτό το γεγονός θα είναι πλέον «κατάλληλη ώρα» για να αρχίσει να αποκαλείται επισήμως «βασίλισσα Καμίλα», ενώ ιδιαίτερο ρόλο αναμένεται να έχει και ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Ουίλιαμ.

Οσον αφορά τον Χάρι, δεν είναι γνωστό για πόσο θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ποια έκταση θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. Ο Χάρι έκανε επιπλέον μια απρόβλεπτη εμφάνιση στο Λονδίνο τον Μάρτιο, όπου παρευρέθη σε αίθουσα δικαστηρίου σε μία υπόθεση κατά του ομίλου Associated Newspaper, που αφορούσε κάποιες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Λέγεται πως κατά την επίσκεψη αυτή ο Χάρι δεν συναντήθηκε ούτε με τον αδελφό του, Ουίλιαμ, ούτε με τον βασιλιά Κάρολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή