Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Καιρός να μειωθούν οι Αμερικανοί ρεπόρτερ στη Ρωσία

Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Καιρός να μειωθούν οι Αμερικανοί ρεπόρτερ στη Ρωσία

Εκανε λόγο και για σκληρή συνομιλία του με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει με αντίποινα μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Εβαν Γκέρσκοβιτς με την κατηγορία της κατασκοπείας και πρότεινε ότι ίσως είναι καιρός να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών δημοσιογράφων στη Ρωσία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου ότι συνέλαβε τον κ. Γκέρσκοβιτς στην πόλη Εκατερίνμπουργκ των Ουραλίων και άνοιξε μια υπόθεση κατασκοπείας εναντίον του για συλλογή κρατικών μυστικών σχετικά με το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα.

Ο κ. Γκέρσκοβιτς, ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατείται στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και η εφημερίδα του έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται σε κατασκοπεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τη Ρωσία να απελευθερώσει τον κ. Γκέρσκοβιτς και να χαρακτηρίσουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για κατασκοπεία ως γελοίους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την απελευθέρωση του κ. Γκέρσκοβιτς.

«Οι Αμερικανοί μας απείλησαν με αντίποινα εάν δεν απελευθερώσουμε τον Γκέρσκοβιτς στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση του Πρώτου Καναλιού. «Θα δούμε πώς θα ενεργήσουν».

Ο κ. Αντόνοφ είπε ότι είχε μια «πολύ σκληρή» συνομιλία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατούσε παράνομα τον Γκέρσκοβιτς. Ο κ. Αντόνοφ είπε ότι η κα Νούλαντ τον διέκοψε επανειλημμένα με αντιπαραγωγικό τρόπο.

Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι ίσως είναι καιρός να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονται στη Ρωσία.

«Οι Αμερικανοί έχουν έναν πολύ καλό λόγο – την αμοιβαιότητα στην οποία πάντα επιμένουν», είπε ο κ. Αντόνοφ στην εκπομπή Bolshaya Igra. «Iσως είναι καιρός να δείξουμε αμοιβαιότητα και να μειώσουμε τον αριθμό των Αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονται στη Μόσχα και στη Ρωσία συνολικά στον αριθμό [των Ρώσων δημοσιογράφων] που εργάζονται στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη», είπε ο κ. Αντόνοφ.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο κ. Γκέρσκοβιτς διεξήγαγε κατασκοπεία «υπό το κάλυμμα» της δημοσιογραφίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο κ. Γκέρσκοβιτς πιάστηκε στα χέρια ενώ προσπαθούσε να αποκτήσει μυστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσαν τη Δευτέρα ότι η Ρωσία είχε «ασφαλώς συλλάβει» τον κ. Γκέρσκοβιτς, λέγοντας ουσιαστικά ότι οι κατηγορίες για κατασκοπεία είναι ψευδείς και ότι η υπόθεση είναι πολιτική.

Πολλοί Αμερικανοί ρεπόρτερ έφυγαν από τη Ρωσία αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι – και περισσότεροι έχουν φύγει από την κράτηση του κ. Γκέρσκοβιτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα πει στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου αυθαίρετης σύλληψης ή παρενόχλησης από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT