Κίνα: Επίσκεψη Λούλα στο Πεκίνο, συζήτηση και για την Ουκρανία

Κίνα: Επίσκεψη Λούλα στο Πεκίνο, συζήτηση και για την Ουκρανία

Υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με τον Σι Τζινπίνγκ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ θερμό κλίμα ο Κινέζος πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τη Μεγ. Παρασκευή το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λούλα ντα Σίλβα και τη σύζυγό του στο Πεκίνο, καθώς οι χώρες των BRICS σφίγγουν τις σχέσεις τους ολοένα και περισσότερο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κ. Σι ανέφερε ότι η Κίνα θέτει τις σινο-βραζιλιανές σχέσεις ως διπλωματική προτεραιότητα, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Λούλα είναι καλός του φίλος και προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα όμως με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CGTN, στο τραπέζι των συζητήσεων των κ. Σι και Λούλα βρέθηκαν και «διμερείς ειρηνευτικές συμφωνίες», με αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς πάντως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφέρθηκε μόνο ότι Σι και Λούλα συμφώνησαν πως η έξοδος από την κρίση στην Ουκρανία μπορεί μόνο να δοθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

Η Δύση έχει επανειλημμένα καλέσει το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, πράγμα που έκανε τη Μεγ. Παρασκευή και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που είναι επίσης στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος βρίσκεται στην Κίνα σε επίσημη επίσκεψη που άρχισε τη Μεγ. Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί το Μεγ. Σάββατο.

Μια σειρά διμερών συμφωνιών αναμένεται να υπογραφεί κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων, σε οικονομικό, εμπορικό και διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ. Συνεργασία υπάρχει ακόμη σε τομείς όπως η επιστήμη, η έρευνα, η εκπαίδευση κλπ.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας από το 2009, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο και τις επενδύσεις από την Κίνα.

Με πρωτοβουλία της Μόσχας και του Πεκίνου, οι δεσμοί μεταξύ των μη συνδεδεμένων με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις οικονομιών, δηλαδή της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: Reuters, CGTN, Xinhua

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή