Το Σίδνεϊ δεν είναι πια η πιο πολυπληθής πόλη της Αυστραλίας

Το Σίδνεϊ δεν είναι πια η πιο πολυπληθής πόλη της Αυστραλίας

Λόγω επανασχεδιασμού των συνόρων της, η Μελβούρνη παίρνει κεφάλι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μελβούρνη ξεπέρασε το Σίδνεϊ και έγινε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας – και αυτό λόγω μιας αλλαγής στα σύνορά της.

Τα σύνορα της Μελβούρνης επανασχεδιάστηκαν πρόσφατα και περιλαμβάνουν το προάστιο Μέλτον. Ετσι, με την προσθήκη αυτή η Μελβούρνη έχει περίπου 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή μόλις 19.000 περισσότερους από το Σίδνεϊ.

«Ολο και περισσότερος κόσμος μετακομίζει από το Σίδνεϊ σε άλλα μέρη της Αυστραλίας. Αντίθετα, στη Μελβούρνη περισσότεροι έχουν μετακομίσει προς τα εκεί παρά έχουν φύγει από την πόλη», εξήγησε ο Νικ Παρ, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie.

Το Σίδνεϊ δεν είναι πια η πιο πολυπληθής πόλη της Αυστραλίας-1
H Mελβούρνη έχει μόλις 19.000 κατοίκους περισσότερους από το Σίδνεϊ.

«Tα μοντέλα δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των δύο πόλεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται», προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η μετανάστευση θα αντισταθμίσει την υπογεννητικότητα που καταγράφεται και στις δύο πόλεις.

Η Λιζ Άλεν, δημογράφος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, εξήγησε ότι η αύξηση στον πληθυσμό της Μελβούρνης την τελευταία δεκαετία οφείλεται κυρίως στην εξωτερική, αλλά και την εσωτερική μετανάστευση.

«Η Μελβούρνη είναι μια ελκυστική περιοχή μεταξύ των πρόσφατων κυμάτων εξωτερικής μετανάστευσης προς την Αυστραλία, ειδικά για ανθρώπους από την Ινδία», εξήγησε.

Διαφορετικοί τρόποι καταμέτρησης

Πάντως, κάποιοι δημογράφοι – όπως η Άλεν – αμφισβητούν αυτό τον τρόπο καταμέτρησης και επιμένουν ότι ο πληθυσμός μιας πόλης θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο από τους κατοίκους που μένουν στο κέντρο της και όχι στα προάστιά της. Ετσι, με αυτή τη λογική, το Σίδνεϊ παραμένει η πιο πολυπληθής πόλη της Αυστραλίας.

Ακόμα και έτσι, όμως, η Μελβούρνη προβλέπεται να πάρει την πρωτιά μέσα στην επόμενη δεκαετία (γύρω στο 2031-2032), σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έπειτα από την απογραφή του 2022.

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή