Ε.Ε.: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση για το κλίμα

Ε.Ε.: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση για το κλίμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να κάνει πιο φιλόδοξες τις πολιτικές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να κάνει πιο φιλόδοξες τις πολιτικές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης μιας αναβάθμισης της αγοράς άνθρακα της Ενωσης, με την οποία θα αυξηθεί το κόστος που θα έχει το να ρυπαίνει κανείς στην Ευρώπη.

Η αγορά άνθρακα της Ευρώπης αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια να αγοράζουν άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όταν ρυπαίνουν. Εχει μειώσει τις εκπομπές αυτών των τομέων κατά 43% από το 2005, όμως αναθεωρείται ώστε να επιτύχει περισσότερο φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια συμφωνία που είχε συμφωνηθεί πέρυσι από διαπραγματευτές χωρών της Ε.Ε. και του Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές κατά 62% από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, τα εργοστάσια θα χάσουν μέχρι το 2034 τις δωρεάν άδειες εκπομπής CO2 που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή και οι εκπομπές από τη ναυσιπλοΐα θα προστεθούν στην αγορά του CO2 από το 2024.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης το πρώτο στον κόσμο σχέδιο της Ε.Ε. για τη σταδιακή επιβολή ενός τέλους στις εισαγωγές αγαθών υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα από το 2026, στοχοθετώντας τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρισμού και υδρογόνου.

Το τέλος άνθρακα στα σύνορα έχει στόχο να μην υπονομευτούν οι βιομηχανίες της Ε.Ε. από ξένους ανταγωνιστές που ρυπαίνουν περισσότερο, αφαιρώντας τον πειρασμό για τις εταιρείες της Ε.Ε. να μετεγκατασταθούν σε περιφέρειες με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι νόμοι θα πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες θα τους αξιολογήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT