Σουδάν: Αντικρουόμενα μηνύματα μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός

Σουδάν: Αντικρουόμενα μηνύματα μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός

Οι προηγούμενες εκεχειρίες των τελευταίων ημερών δεν είχαν κρατήσει. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες όταν τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες αφότου οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός, ύστερα από εκκλήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, τα μηνύματα σχετικά με το αν ο τακτικός στρατός θα τηρήσει τη συμφωνία παραμένουν αντικρουόμενα. 

Ο στρατός, σε ανακοίνωσή του, είχε κατηγορήσει την παραστρατιωτική Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός «για να καλύψει τη συντριπτική ήττα που θα υποστεί μέσα σε λίγες ώρες». Ομως τα αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Αμπντέλ-Φάταχ Μπουρχάν, είχε δώσει τη συγκατάθεσή του. Ενας άλλος Σουδανός στρατηγός, ο Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, δήλωσε στην τηλεόραση Al Arabiya ότι ο στρατός θα τηρήσει την εκεχειρία και θα παρακολουθεί και τη δέσμευση της παραστρατιωτικής δύναμης σε αυτήν.

Εν μέσω των μηνυμάτων αυτών, δεν ήταν σαφές ποιος είχε τον έλεγχο της χώρας ή ποια από τις δύο δυνάμεις είχε το πάνω χέρι στις συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 185 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.800 άλλων.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στο Σουδάν, μία ώρα πριν από την έναρξη της 24ωρης εκεχειρίας, κάτοικοι ανέφεραν σφοδρούς πυροβολισμούς και τον ήχο μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή Μπαχρί, βόρεια της πρωτεύουσας και στην περιοχή Αμαράτ, κοντά στο αεροδρόμιο. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σφοδρές μάχες σε άλλα μέρη του Σουδάν.

Οι προηγούμενες εκεχειρίες των τελευταίων ημερών δεν είχαν κρατήσει. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες όταν τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας.

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως «Χεμεντί», ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από τη στιγμή που άρχισαν οι μάχες, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού».

Περιφερειακή ανάμειξη

Ο Μπουρχάν είναι επικεφαλής ενός κυβερνητικού συμβουλίου που εγκαταστάθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και την απομάκρυνση του Ομάρ Μπασίρ το 2019, με τον στρατηγό να ζητεί την ενσωμάτωση της RSF υπό τον «Χεμεντί» στον τακτικό στρατό.

Η RSF προέκυψε από την πολιτοφυλακή των Τζαντζαγουίντ που πολεμούσε στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασίρ στο Νταρφούρ, πριν η σύγκρουση τερματιστεί με ειρηνευτική συμφωνία του 2020.

Η διαμάχη τους για την εξουσία έχει εκτροχιάσει ένα διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για τη μετάβαση σε μια πολιτική δημοκρατική διακυβέρνηση ύστερα από δεκαετίες απολυταρχίας και στρατιωτικού ελέγχου στο Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιθιοπίας και της ασταθούς περιοχής Σαχέλ της Αφρικής.

Η διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης που επρόκειτο να υπογραφεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα, ο στρατηγός Καμπάσι δήλωσε ότι δύο γειτονικές χώρες προσπαθούσαν να παράσχουν βοήθεια στις RSF. Δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές.

Οι μάχες πλήττουν αρκετές περιοχές της χώρας από το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής ερημικής περιοχής του Νταρφούρ, η οποία συνορεύει με το Τσαντ, όπου μετά το 2003 σκοτώθηκαν έως και 300.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,7 εκατομμύρια.

Πηγή: Reuters, New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή