Ρωσία: Νέα άρνηση έφεσης σε γνωστό επικριτή του Πούτιν

Ρωσία: Νέα άρνηση έφεσης σε γνωστό επικριτή του Πούτιν

Τη Δευτέρα, ο Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα, άλλος ένας Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης που παρέμεινε στη Ρωσία, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε σήμερα την έφεση που είχε υποβάλει ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλια Γιασίν κατά της απόφασης που του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8,5 ετών για δυσφήμιση του στρατού, σύμφωνα με δημοσιογράφο που παρευρισκόταν στο δικαστήριο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή των 8,5 ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο, η οποία, όπως δήλωσε ο δικαστής, παραμένει «αμετάβλητη», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Ο ηλικίας 39 ετών Ιλια Γιασίν κρίθηκε ένοχος για διάδοση «ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό.

Ο Γιασίν συμμετείχε στη συνεδρίαση του δικαστηρίου μέσω βιντεοσύνδεσης από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται. Το δικαστήριο αρνήθηκε τη φυσική παρουσία του Ρώσου πολιτικού στο δικαστήριο.

«Το αίσθημα της ηθικής υπεροχής έναντι των κλεφτών και των δολοφόνων που έχουν καταλάβει την εξουσία μού δίνει δύναμη. Ξέρουν ότι δεν τους φοβάμαι», δήλωσε ο Γιασίν κατά την ακρόαση, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε η ομάδα του στο Telegram.

«Αντιλαμβάνομαι περίφημα ότι ο μοναδικός τρόπος να επιτύχω μείωση (της ποινής) είναι να μετανοήσω, να εκπλιπαρώ για συγχώρεση, να πω το μαύρο άσπρο, και επιπλέον να καταδώσω κάποιον από τους συντρόφους μου. Αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Γιασίν.

«Το αίσθημα ευθύνης για τη χώρα μου μού δίνει δύναμη. Το εκκρεμές της Ιστορίας είναι αδυσώπητο και συνειδητοποιώ ότι, αν καταλήξω ελεύθερος, θα είμαι ένας από εκείνους που θα πρέπει να καθαρίσουν όλο αυτό το αιμοσταγές χάος», είπε ο Γιασίν στην ομιλία του.

Ο χαρισματικός Ρώσος πολιτικός και αντίπαλος του Πούτιν καταδικάστηκε επειδή κατήγγειλε, σε ζωντανή μετάδοση στο YouTube, «τη δολοφονία αμάχων» στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, όπου ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορηθεί για θηριωδίες, τις οποίες η Μόσχα αρνείται.

Η δίκη του προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στη Ρωσία, καθώς ήταν ένας από τους τελευταίους εξέχοντες Ρώσους αντιπάλους που δεν εγκατέλειψαν τη χώρα τους ή δεν φυλακίστηκαν.

Παράλληλα με την επέμβαση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιτάχυνε την καταστολή στο εσωτερικό της Ρωσίας, κυνηγώντας όσους αμφισβητούν τη στρατιωτική επιχείρησή του.

Τη Δευτέρα, ο Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα, ένας άλλος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης που παρέμεινε στη Ρωσία, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, μεταξύ άλλων και για «εσχάτη προδοσία», ποινή που επιβάλλεται για πρώτη φορά στην πρόσφατη ρωσική ιστορία μετά τις διώξεις επί Σοβιετικής Ενωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT