Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση του Μεταναστευτικού

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση του Μεταναστευτικού

Για «ιστορική» μέρα μιλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εγκρίθηκαν οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για «ιστορική» μέρα μιλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εγκρίθηκαν σήμερα οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Κάναμε το καθήκον μας», έγραψε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε tweet της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψηφοφοριών. Στέλνουμε μήνυμα ότι «μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αναμένουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του εγκαίρως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, το Ε.Κ. ξεκινά συνομιλίες με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την υιοθέτηση του πολυαναμενόμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Χρονικός ορίζοντας είναι οι αρχές του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, σήμερα εγκρίθηκαν τα εξής:

Ελεγχος των υπηκόων τρίτων χωρών

Η απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον νέο κανονισμό ελήφθη με 419 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 30 αποχές. Οι κανόνες αυτοί θα εφαρμόζονται στα σύνορα της Ε.Ε. για πρόσωπα που δεν πληρούν καταρχήν τις προϋποθέσεις εισόδου στο εκάστοτε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Το σχέδιο προβλέπει διαδικασίες ταυτοποίησης, λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ελέγχων ασφαλείας και προκαταρκτικής αξιολόγησης της υγείας και της ευαλωτότητάς τους.

Μέσω των τροπολογιών που ενέκριναν, οι ευρωβουλευτές προσέθεσαν στο νομοθετικό σχέδιο έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο οποίος θα ελέγχει επίσης την επιτήρηση των συνόρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταγραφή και η διερεύνηση πιθανών επαναπροωθήσεων.

Διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης

Η διαπραγματευτική εντολή για την κύρια νομοθετική πράξη της δέσμης μέτρων, η οποία αφορά τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, στηρίχτηκε από τους ευρωβουλευτές με 413 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 20 αποχές.

Συγκεκριμένα, ο κανονισμός αυτός θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα δράσουν από κοινού στον τομέα αυτό. Βάσει του σχεδίου, θα θεσπιστούν βελτιωμένα κριτήρια για τον καθορισμό του κράτους-μέλους που θα καθίσταται υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου (τα λεγόμενα «κριτήρια του Δουβλίνου») και τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης ο κανονισμός να περιλαμβάνει έναν δεσμευτικό μηχανισμό αλληλεγγύης για να βοηθήσει τις χώρες που υφίστανται μεταναστευτική πίεση, μεταξύ άλλων έπειτα από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Καταστάσεις κρίσης

Η απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον κανονισμό για τις καταστάσεις κρίσης επιβεβαιώθηκε με 419 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 30 αποχές. Το κείμενο αφορά πρωτίστως τις αιφνίδιες μαζικές αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών, που οδηγούν σε κατάσταση κρίσης σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος, και προβλέπει υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και παρεκκλίσεις όσον αφορά τον έλεγχο και τις διαδικασίες ασύλου, βάσει πρότερης αξιολόγησης της Επιτροπής.

Οδηγία για τους επί μακρόν διαμένοντες

Με 391 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 25 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη διαπραγματευτική εντολή για αλλαγές στην ισχύουσα Οδηγία για τους επί μακρόν διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών. Στις αλλαγές που θα επιδιώξει το Ε.Κ. περιλαμβάνονται η επιτάχυνση της χορήγησης αδειών μακράς διάρκειας στην Ε.Ε. ύστερα από 3 έτη νόμιμης διαμονής και η δυνατότητα ένταξης των ατόμων που απολαύουν καθεστώτος προσωρινής προστασίας.

Οι επί μακρόν διαμένοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν ακόμη να μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ενωσης χωρίς πρόσθετους περιορισμούς εργασίας και τα εξαρτώμενα τέκνα τους θα λαμβάνουν αυτομάτως το ίδιο καθεστώς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT