CNN: Το παρασκήνιο του ιστορικού διακανονισμού Fox News – Τζον Πούλος

CNN: Το παρασκήνιο του ιστορικού διακανονισμού Fox News – Τζον Πούλος

Ο ρόλος του βετεράνου διαμεσολαβητή Τζέρι Ρόσκο και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βετεράνος διαμεσολαβητής Τζέρι Ρόσκο βρισκόταν σε κρουαζιέρα στον Δούναβη για να γιορτάσει τα 70α γενέθλιά του, όταν έλαβε ένα επείγον τηλεφώνημα.

Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής τον ρώτησε αν θα μπορούσε να αναλάβει ως διαμεσολαβητής στην αγωγή δυσφήμισης που κατέθεσε η Dominion Voting Systems εναντίον του Fox News. Η δίκη θα άρχιζε σε λίγες ώρες και η Dominion σχεδίαζε να αναγκάσει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τον Τάκερ Κάρλσον να ανέβουν στο εδώλιο αμέσως μετά τις διαδικαστικές δηλώσεις, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

«Είπα ναι», δήλωσε ο Ρόσκο στο CNN, υπενθυμίζοντας τη συμβουλή που του έδωσε ο πατέρας του σε ηλικία 16 ετών σχετικά με την αποδοχή προτάσεων εργασίας εν μέσω διακοπών. «Ο πατέρας μου μου είπε ότι αν κάποιος σε χρειάζεται, σε καλεί, και αν σε χρειάζονται, πηγαίνεις».

Οι επικεφαλής δικηγόροι – ο Τζάστιν Νέλσον για την Dominion και ο Νταν Γουέμπ για την Fox – συζήτησαν για έναν διακανονισμό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά δεν βρήκαν κοινό έδαφος. 

Την επόμενη μέρα ο Ρόσκο μελέτησε χιλιάδες σελίδες εγγράφων. Στη συνέχεια άρχισε απανωτά ραντεβού με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών. 

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ντέλαγουερ ενημερώθηκε ότι οι αντίδικοι προσέλαβαν τον Ρόσκο ως διαμεσολαβητή. Σύντομα ο δικαστής ανακοίνωσε μια μονοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης για να δώσει στον διαμεσολαβητή μια ευκαιρία να κλείσει μια συμφωνία.

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις.

Στο θυελλώδες 24ωρο που ακολούθησε, οι συνομιλίες κορυφώθηκαν με μια ιστορική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε την Τρίτη, λίγο μετά τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας, αποτρέποντας μια δίκη που θα προσέλκυε τα φώτα της δημοσιότητας. 

Εκτός από τον Ρόσκο το CNN συνομίλησε και με άλλους ανθρώπους που είχαν άμεση γνώση των γεγονότων που οδήγησαν στην εξωδικαστική συμφωνία ύψους 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Dominion είχε ειδοποιήσει το Fox News ότι ένας από τους πρώτους μάρτυρες θα ήταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο 92χρονος πρόεδρος της Fox Corporation, ενώ θα ακολουθούσε ο πιο γνωστός παρουσιάστης του δικτύου ο Τάκερ Κάρλσον. 

Μετά την ορκωμοσία των ενόρκων το πρωί της Τρίτης, όλα έδειχναν ότι η δίκη θα διεξαγόταν όπως είχε προγραμματιστεί. Ο δικηγόρος της Dominion, Στίβεν Σάκλφορντ, εθεάθη να τρώει στο εστιατόριο Subway, πριν από την έναρξη των αγορεύσεων. Τα μέλη του σώματος ενόρκων έφαγαν επίσης το πρώτο -και μοναδικό- γεύμα που τους παρείχε το δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη του κόσμου, ο Ρόσκο οριστικοποιούσε τη συμφωνία που τελικά απέτρεψε τη δίκη των έξι εβδομάδων.

Αφού οριστικοποιήθηκε η συμφωνία στις 2 μ.μ., οι δικηγόροι συνέταξαν γρήγορα τα χαρτιά, τα οποία υπογράφηκαν λίγο πριν ο δικαστής Ντέιβις εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου λίγο πριν από τις 4 μ.μ., δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Ο Ρόσκο, ένας παγκοσμίου φήμης διαμεσολαβητής που έχει επιλύσει ακόμη και διαφορές σε καιρό πολέμου στα Βαλκάνια, δήλωσε στο CNN ότι ήταν από τις δυσκολότερες αποστολές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ.

Στη συνέχεια, ο δικαστής Ντέιβις ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε σύμφωνια, προκαλώντας έκπληξη στους παρατηρητές και ψύθιρους από τους δημοσιογράφους μέσα στο δικαστήριο. Στη συνέχεια απάλλαξε τους ενόρκους – και η υπόθεση είχε τελειώσει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή