Ο επικεφαλής της Space Force των ΗΠΑ προειδοποιεί για απειλές «πέραν της Γης»

Ο επικεφαλής της Space Force των ΗΠΑ προειδοποιεί για απειλές «πέραν της Γης»

Nωρίτερα φέτος ο Μπιλ Νέλσον διευθυντής της NASA προειδοποίησε για τις προθέσεις της Κίνας στο διάστημα και τόνισε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να διεκδικήσει τμήματα της Σελήνης στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «ζούμε μια κούρσα του διαστήματος»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ο στρατηγός Τσανς Σάλτζμαν ανέβηκε στο πόντιουμ για την κεντρική ομιλία του στο Συμπόσιο Διαστήματος στο Κολοράντο Σπρινγκς αυτή την εβδομάδα, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια νέα εποχή διαστημικής δραστηριότητας.

«Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε από τους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας [έχουν] αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Σάλτζμαν σε συνέντευξη στο CNBC μετά την ομιλία του. «Η συμφόρηση που βλέπουμε στο διάστημα με αντικείμενα που παρακολουθούνται και ο αριθμός των δορυφορικών φορτίων έχουν αυξηθεί».

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι το διάστημα είναι πιθανό να αποτελέσει την πρώτη γραμμή σε μελλοντικές συγκρούσεις – ένα πεδίο μάχης που θα μπορούσε να επεκταθεί στον ιδιωτικό τομέα και να επηρεάσει τους πολίτες σε πραγματικό χρόνο. Ένα παράδειγμα είναι η άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση στο ευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνιών του αμερικανικού φορέα εκμετάλλευσης δορυφόρων Viasat την ώρα που οι Ρώσοι στρατιώτες κινητοποιούνταν για να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο Σάλτζμαν δήλωσε ότι οι τακτικές των αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση των επικοινωνιών του GPS, τα λέιζερ, τα αντικείμενα που παρεμβαίνουν στις κάμερες σε τροχιά για να εμποδίσουν τη συλλογή εικόνων και τους αντιδορυφορικούς πυραύλους όπως αυτός που δοκίμασε η Ρωσία στα τέλη του 2021.

«Βλέπουμε δορυφόρους που μπορούν πραγματικά να αρπάξουν έναν άλλο δορυφόρο και να τον βγάλουν από την επιχειρησιακή του τροχιά. Όλες αυτές είναι δυνατότητες είναι φοβέρα ανησυχητικές», δήλωσε.

Nωρίτερα φέτος ο Μπιλ Νέλσον διευθυντής της NASA προειδοποίησε για τις προθέσεις της Κίνας στο διάστημα και τόνισε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να διεκδικήσει τμήματα της Σελήνης στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «ζούμε μια κούρσα του διαστήματος».

Μιλώντας στο Politico τόνισε πως «είναι γεγονός: Βρισκόμαστε σε μια κούρσα διαστήματος» και σημείωσε ότι χρειάζεται «ιδιαίτερη προσοχή».

«Κι είναι αλήθεια ότι καλύτερα να έχουμε το νου μας να μη φθάσουν σε μια περιοχή της Σελήνης υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα να πουν: “μακριά από εδώ, είμαστε εμείς εδώ, είναι δικά μας αυτά τα εδάφη”», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2023 ενώ η NASA είχε οργανώσει ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα επιστροφής του ανθρώπου στον φυσικό μας δορυφόρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis που αποτελεί διάδοχο του θρυλικού προγράμματος Apollo θα κατασκευαστεί σεληνιακός διαστημικός σταθμός και βάσεις στη Σελήνη που θα υποδέχονται τις επανδρωμένες αποστολές. Η πρώτη εξ αυτών ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2023 αλλά όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο έτη. Η Κίνα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει από κοινού με τη Ρωσία μια βάση στη Σελήνη.

Με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή