Αντιδράσεις για τα ουκρανικά σιτηρά σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία

Αντιδράσεις για τα ουκρανικά σιτηρά σε Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία

Χιλιάδες γεωργοί αντιδρούν στη μεγάλη εισροή σιτηρών από την Ουκρανία, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να καταλήγουν εκτός Ευρώπης, αλλά έχουν «κολλήσει» σε αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλιόσποροι παραμένουν στις αποθήκες χωρίς να βρίσκεται αγοραστής. Ο ανταγωνισμός με τα ουκρανικά σιτηρά ενοχλεί τον Ανγκελ Βουκοντίνοφ, έναν Βούλγαρο γεωργό, τον οποίο δεν καθησύχασαν οι τελευταίες ανακοινώσεις των Βρυξελλών.

«Δεν έχουμε κάτι εναντίον των Ουκρανών, αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και η οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ε.Ε. για να αντισταθμίσει τις απώλειές μας είναι αστεία», καταγγέλλει.

Από την Πολωνία έως τη Ρουμανία και από τη Σλοβακία έως την Ουγγαρία χιλιάδες γεωργοί είναι οργισμένοι λόγω της μεγάλης εισροής σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία.

Η Βουλγαρία, μεγάλη παραγωγός ηλιελαίου, δέχθηκε πέρυσι από την Ουκρανία περίπου 940.000 τόνους σπόρων, δηλαδή τη μισή ποσότητα από αυτή που εξήγαγε το Κίεβο στην Ε.Ε.

Η Ρουμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με σχεδόν 360.000 τόνους. Στις αρχές Απριλίου, οι γεωργοί της χώρας έβγαλαν τα τρακτέρ τους για να κλείσουν τα συνοριακά περάσματα μαζί με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους.

Στην Πολωνία, οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ώθησαν τον υπουργό Γεωργίας σε παραίτηση.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ε.Ε. ανέστειλε τον Μάιο του 2022, και για έναν χρόνο, τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα.

Οι 27 χώρες της Ε.Ε. οργανώθηκαν ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να εξάγει τα αποθέματα σιτηρών της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας «διαδρόμους αλληλεγγύης» μετά το κλείσιμο των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα.

Ομως, αντί απλώς τα σιτηρά να περνούν από το έδαφός τους, τα γειτονικά στην Ουκρανία ευρωπαϊκά κράτη είδαν να συσσωρεύονται το καλαμπόκι ή το σιτάρι, λόγω εφοδιαστικών προβλημάτων και αδυναμίας των υποδομών.

Πλέον, η τιμή του ηλιόσπορου έχει πέσει, κάτι που δεν επιτρέπει να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, όπως καταγγέλλουν Ευρωπαίοι παραγωγοί. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των λιπασμάτων.

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γεωργοί πιάστηκαν στην ίδια τους την παγίδα.

«Γιατί δεν πούλησαν νωρίτερα τη σοδειά τους; Το 2022 καθυστερούσαν αναμένοντας ακόμη υψηλότερες τιμές», καταγγέλλει ο Νικολάι Βαλκάνοφ του InteliAgro.

Αντιμέτωπη με αυτή τη δυσαρέσκεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πρώτο πακέτο 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τους πλέον πληγέντες παραγωγούς, προτού προτείνει αυτήν την εβδομάδα την αποδέσμευση επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν την αγανάκτηση, αλλά η αβεβαιότητα επιμένει», εκτιμά ο Ιλίεφ.

Η Σόφια, η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα έσπευσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς τους, απαγορεύοντας μονομερώς κάθε εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μόνο το Βουκουρέστι απείχε από αυτό το μέτρο.

Ομως όλοι ζητούν μια μόνιμη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη πριν από τη σύνοδο, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες των υπουργών Γεωργίας.

«Μόλις υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας φυσικά θα είναι έτοιμη να αλλάξει στάση», σχολίασε χθες ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

«Ομως είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται η εσωτερική αγορά με τα ουκρανικά σιτηρά τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον λιμό στην Αφρική», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή