Αφρική: Γκάνα και Νιγηρία ενέκριναν το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Αφρική: Γκάνα και Νιγηρία ενέκριναν το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Η ασθένεια σκοτώνει περίπου 620.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά. Κάθε δόση του εμβολίου αναμένεται να έχει κόστος μικρότερο των τριών δολαρίων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γκάνα μαζί με την Νιγηρία έγιναν οι πρώτες χώρες στον κόσμο που ενέκριναν ένα νέο, επαναστατικό εμβόλιο, το οποίο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του ιού της ελονοσίας.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των χωρών της δυτικής Αφρικής αξιολόγησαν τα δεδομένα των τελικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα οποία δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, και αποφάσισαν να το εγκρίνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει επίσης την έγκριση του εμβολίου.

Δοκιμαστικά δεδομένα από προκαταρκτικές μελέτες στη Μπουρκίνα Φάσο έδειξαν ότι το εμβόλιο R21 ήταν έως και 80% πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγήθηκε σε τρεις αρχικές δόσεις και ως αναμνηστική δόση ένα χρόνο αργότερα, αναφέρει δημοσίευμα του BBC News.

Η ευρεία χρήση του εμβολίου πάντως εξαρτάται από τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 5.000 παιδιά. Αυτά αναμενόταν να ολοκληρωθούν στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα. 

Ο καθηγητής Εϊντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εφευρέθηκε το εμβόλιο, λέει: «Αναμένουμε ότι το R21 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά θνησιμότητας από ελονοσία στα παιδιά τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στον συνολικό τελικό στόχο της εκρίζωσης και της εξάλειψης της ελονοσίας».

Το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας ετοιμάζεται να παράγει μεταξύ 100–200 εκατομμυρίων δόσεις ετησίως, με ένα εργοστάσιο εμβολίων να κατασκευάζεται στην Ακρα της Γκάνα. Κάθε δόση R21 αναμένεται να έχει κόστος μικρότερο των τριών δολαρίων. Ο Αντάρ Πουναγουάλα, διευθύνων σύμβουλος του ινδικού Ινστιτούτου Ορών, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα έχει τεράστια επίδραση στην νόσο ήταν εξαιρετικά δύσκολη». Πρόσθεσε ότι η Γκάνα, ως η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο, αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ελονοσίας σε όλο τον πλανήτη». 

Γιατί άργησε τόσο πολύ;

Η ελονοσία σκοτώνει περίπου 620.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου που προστατεύει τον οργανισμό από το παράσιτο της ελονοσίας είναι ένα τεράστιο, μακροχρόνιο, επιστημονικό εγχείρημα που, μέχρι σήμερα, είχε μέτρια αποτελέσματα.

Δεδομένου ότι η επιστημονική κοινότητα ανέπτυξε σε χρόνο – ρεκόρ το εμβόλιο κατά της Covid, ευλόγως απορεί κανείς γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός με το εμβόλιο της ελονοσίας.  Μία απάντηση είναι ότι η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο που είναι πολύ πιο ύπουλο και ανεπτυγμένο από τον ιό που προκαλεί την Covid. 

To συγκεκριμένο παράσιτο εξελίχθηκε έτσι ώστε να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Γι αυτό και χρειάζεται κανείς να νοσήσει ξανά και ξανά από την ελονοσία προκειμένου να αποκτήσει μία έστω μικρή προστασία.  

Εχει επίσης έναν περίπλοκο βιολογικό κύκλο τόσο στους ανθρώπους όσο και στα κουνούπια ενώ ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό προχωρεί σε διάφορες μεταμορφώσεις καθώς προσβάλλει το συκώτι και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. 

Πηγή: BBC, CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή