Οι ΗΠΑ αρχίζουν το σχεδιασμό για τα δίκτυα 6G

Οι ΗΠΑ αρχίζουν το σχεδιασμό για τα δίκτυα 6G

Oι ειδικοί εκτιμούν ότι απέχουμε σχεδόν μια δεκαετία από το να γίνει πραγματικότητα το 6G, οι ταχύτητες του οποίου είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερες από το 5G

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να σχεδιάζει τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες 6G, επιδιώκοντας να επεκτείνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να επιβεβαιώσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον τεχνολογικό κλάδο. Οι πρώτοι που θα αναπτύξουν και θα κατοχυρώσουν πατέντες 6G θα είναι οι μεγαλύτεροι νικητές σε αυτό που πολλοί ονομάζουν «επόμενη βιομηχανική επανάσταση».

Tεχνικά το 6G, οι ταχύτητες του οποίου είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερες από το 5G, δεν υπάρχει ακόμα. Oι ειδικοί εκτιμούν ότι απέχουμε σχεδόν μια δεκαετία από το να γίνει πραγματικότητα το 6G, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα που θεωρούνται σήμερα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όπως ολογράμματα σε πραγματικό χρόνο, ιπτάμενα ταξί, ακόμα και τη διασύνδεση ανθρώπινων σωμάτων και εγκεφάλων με το Διαδίκτυο.

Οι ερευνητές του 6G έχουν επίσης εξετάσει τη δυνατότητα των terahertz, ραδιοκυμάτων που βρίσκονται στο όριο μεταξύ των μικροκυμάτων και της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Αυτά τα ραδιοκύματα υπόσχονται δραστική μείωση των καθυστερήσεων μετάδοσης δεδομένων και ταχύτητες έως και 1 Tbps.

Η επέκταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο αποτέλεσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τις υποδομές. Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το 5G. Aυτή τη στιγμή διαθέτει το μεγαλύτερο αποτύπωμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς και παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, η Huawei διατηρεί το προβάδισμα απέναντι σε ανταγωνιστικές εταιρείες-παρόχους 5G, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρει.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει τα σημεία όπου θα δοθούν οι μάχες για το 6G. Η Alliance for Telecommunications Industry Solutions, μια εταιρεία ανάπτυξης προτύπων τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ γνωστή ως ATIS, ξεκίνησε τον Οκτώβριο την Next G Alliance με στόχο να «προωθήσει την ηγεσία της Βόρειας Αμερικής στο 6G». Μεταξύ των μελών της συμμαχίας περιλαμβάνονται τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple, η AT&T, η Qualcomm, η Google και η Samsung, αλλά όχι η Huawei. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή