Πενθήμερη επίσκεψη Λούλα στην Πορτογαλία

Πενθήμερη επίσκεψη Λούλα στην Πορτογαλία

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Ευρώπη αφότου επανεξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βελτιώσει τις σχέσεις του με ξένες χώρες και την εικόνα της Βραζιλίας στο εξωτερικό, ο Λούλα έφθασε χθες, Παρασκευή, στην Πορτογαλία για πενθήμερη επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω πολεμικής που έχει ξεσπάσει σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λούλα προκάλεσε τον θυμό πολλών στη Δύση όταν είπε ότι η Ουκρανία ευθύνεται, και εκείνη, για τη σύγκρουση.

Οργισμένη για τα σχόλια του Λούλα σχετικά με τον πόλεμο, η ουκρανική κοινότητα της Πορτογαλίας πραγματοποίησε μάλιστα χθες, Παρασκευή, διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας.

Δύο Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως ο Λούλα δεν πρόκειται στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πορτογαλία να ασκήσει κριτική στον ρόλο της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Λούλα, ο οποίος συνοδεύεται και από άλλους Βραζιλιάνους κυβερνητικούς αξιωματούχους, «συνεχίζει την ατζέντα της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων της Βραζιλίας με τους κύριους εταίρους της», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, δεν είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία στη διάρκεια των πέντε ετών που παρέμεινε στην εξουσία.

Στην Πορτογαλία ζουν περίπου 300.000 Βραζιλιάνοι και η ηγεσία της Βραζιλίας θα υπογράψει στη διάρκεια της εκεί επίσκεψης συμφωνίες σχετικές με την τεχνολογία, την ενεργειακή μετάβαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή