H Μόσχα χρησιμοποιεί «παραθυράκια» για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις – Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε ΕΕ

H Μόσχα χρησιμοποιεί «παραθυράκια» για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις – Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ σε ΕΕ

Η Ουάσιγκτον απηύθυνε προειδοποιήσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιεί η Μόσχα. Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, πραγματοποίησε προ ημερών επισκέψεις σε Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία και Γερμανία.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον απηύθυνε προειδοποιήσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιεί η Μόσχα σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις και να αποκαταστήσει τις «λαβωμένες», από τα εκτεταμένα οικονομικά μέτρα της Δύσης, στρατιωτικές προμήθειές της.
 
Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών πραγματοποίησε προ ημερών επισκέψεις σε Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία και Γερμανία, με στόχο να αποκαλύψει πώς η Ρωσία, παρακάμπτοντας τους δυτικούς ελέγχους στις εξαγωγές, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη στρατιωτική εφοδιαστική της αλυσίδα, η οποία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω των κυρώσεων. 

«Η Ρωσία επενδύει πολλούς πόρους για να παρακάμψει τις κυρώσεις μας», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας πως η Μόσχα μαθαίνει από άλλες χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις, όπως το Ιράν, για το πώς να αποκτά παρασκηνιακά πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες. 

Ο Αμερικανός υφυπουργός ανέφερε ακόμη πως κάποιες χώρες που δημοσίως αντιτέθηκαν στον πόλεμο της Ρωσίας «υστερούν σε ενέργειες που θα διασφαλίζουν πως η Ρωσία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις τράπεζες και τις εταιρείες τους για να εξοπλίσει το στρατό της»

Πρόσθεσε, δε, ότι «υπήρξε πλήθος ανησυχητικών φαινομένων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε χώρες γειτονικές της Ρωσίας, με τις οποίες το Κρεμλίνο είχε ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς και τις εμπορικές σχέσεις του, λόγω αποκλεισμού άλλων αγορών». 

Οπως προειδοποίησε ο Νέλσον, η Ρωσία ανταποκρίθηκε στα εφοδιαστικά προβλήματα, βάζοντας τις μυστικές υπηρεσίες της να εντοπίζουν ξένες επιχειρήσεις για συνεργασία, αλλά και «επιδιώκοντας να αναπληρώσει τις χαμένες, λόγω κυρώσεων, προμήθειες με επαναχρησιμοποίηση αγαθών» όπως μικροτσίπ από μη στρατιωτικά ηλεκτρονικά είδη.

Ο ίδιος διεμήνυσε πως προτεραιότητα της Δύσης πρέπει να είναι «να αρνηθεί την πρόσβαση της Μόσχας σε αγαθά διπλής χρήσης», κάτι που καθίσταται πιο επιτακτικό καθώς η σύγκρουση εισέρχεται σε «κρίσιμη καμπή». 

Πού εστιάζει η Μόσχα

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Μόσχα ενδιαφέρεται για την απόκτηση οπτικού εξοπλισμού, ταλαντωτών, παλμογράφων, μηχανισμών θερμικής απεικόνισης και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων – μικροτσίπ, καθώς και μηχανημάτων μέτρησης τάσης και ισχύος – αν και δεν διευκρινίζεται σε ποια οπλικά συστήματα θεωρούνται απαραίτητα τα εξαρτήματα αυτά. 

Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ακόμη αξιωματούχους, εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα στις τέσσερις αυτές ευρωπαϊκές χώρες για τους τρόπους μέσω των οποίων η Μόσχα ενδέχεται να επιχειρήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για παραποίηση συμβάσεων και φορτωτικών εντολών, απόκρυψη στοιχείων ως προς την τελική χρήση ενός προϊόντος και συχνών αλλαγών της τελευταίας στιγμής σε εμπλεκόμενους ή δικαιούχους πληρωμής. 

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) είχαν θέσει σε προτεραιότητα την εξάλειψη των «κενών» στις κυρώσεις και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκ μέρους της Μόσχας. 

Επιπλέον, η Ομάδα των Επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε προ ημερών το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση στο Τόκιο τις οποίες δεν κατονομάζει.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επίσης μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν πάρει θέση στο πλευρό της Ουκρανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβληθεί «απαγόρευση της εξαγωγής των περισσότερων ειδών στη Ρωσία».

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή