Λονδίνο: Μεγάλη κινητοποίηση για την Ημέρα της Γης

Λονδίνο: Μεγάλη κινητοποίηση για την Ημέρα της Γης

«Το να μείνουμε απαθείς δεν είναι πλέον επιλογή», λένε οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας την αδράνεια της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τελευταία φορά που διαδήλωσα στο Λονδίνο ήταν το 2003, κατά του πολέμου στο Ιράκ», θυμάται η Τζένι Ο’ Χάρα, με φόντο το πλήθος που συμμετείχε σήμερα στημ κινητοποίηση στη βρετανική πρωτεύουσα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Ένας διαδηλωτής, πάνω σε ξυλοπόδαρα, είχε μεταμφιεστεί σε δέντρο. Μικρά παιδιά είχαν ντυθεί ζώα, μια γυναίκα περιφερόταν με τεράστια, πολύχρωμα φτερά πεταλούδας.

Λονδίνο: Μεγάλη κινητοποίηση για την Ημέρα της Γης-1
REUTERS/Toby Melville

Η διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου οργανώθηκε από την οργάνωση Extinction Rebellion (XR), η οποία ιδρύθηκε το 2018. Μεταξύ άλλων, ακτιβιστές της έχουν ανέβει σε φτερά αεροπλάνων και έχουν καταλάβει τις ράγες του μετρό. Τον Ιανουάριο όμως η XR ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις θεαματικές και κάποιες φορές αμφιλεγόμενες δράσεις της προκειμένου να οργανώσει μια μεγάλη, πιο συμβατική διαδήλωση, για να καταγγείλει την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Οικογένειες με μωρά στο καροτσάκι, συνταξιούχοι, έφηβοι, συγκεντρώθηκαν για τη διαδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, στο Γουεστμίνστερ, την περιοχή όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο. Δεκάδες άλλες οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της XR.

Η Τζένι Ο’ Χάρα ταξίδεψε από την Ουαλία με τα δύο της παιδιά για να διαδηλώσει. «Το να μείνουμε απαθείς δεν είναι πλέον επιλογή», είπε η 47χρονη.

Λονδίνο: Μεγάλη κινητοποίηση για την Ημέρα της Γης-2
REUTERS/Henry Nicholls

Η Λάιζα Λόνγκσταφ, που εργάζεται σε ένα κέντρο γυναικών, κρατούσε ένα πλακάτ με το σλόγκαν: «Εμείς υπερασπιζόμαστε το κλίμα αλλά η αστυνομία μας συλλαμβάνει». Την Παρασκευή, ένας ακτιβιστής της οργάνωσης Just Stop Oil καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών επειδή μπλόκαρε έναν αυτοκινητόδρομο τον περασμένο Οκτώβριο, κοντά στο Λονδίνο. «Είναι σκανδαλώδες», είπε η 60χρονη γυναίκα. «Αλλά δεν θα μας σταματήσει από το να διαδηλώνουμε. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον κόσμο», πρόσθεσε.

Στο τέλος της διαδήλωσης, οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν όλοι στο έδαφος και τήρησαν σιγή: ήταν ένας φόρος τιμής στα άγρια ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη από το 1970, όταν γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα της Γης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή