Ουκρανία – Κριμαία: Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στο Παρίσι

Ουκρανία – Κριμαία: Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στο Παρίσι

Ο πρεσβευτής της Κίνας στο Παρίσι κατηγορείται ότι αμφισβήτησε, με δηλώσεις του, την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Κίνας στο Παρίσι αμφισβήτησε την κυριαρχία πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Ουκρανία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, ο κινέζος πρεσβευτής Λου Σαγέ (Lu Shaye) δήλωσε σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε προχθές, Παρασκευή, από τη γαλλική τηλεόραση, ότι η Κριμαία είναι ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», πρόσθεσε ο Σαγέ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «απαράδεκτες τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία που αμφισβητεί την κυριαρχία των χωρών που ανεξαρτητοποιήθηκαν με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991».

Η Γαλλία απάντησε σήμερα εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» της με όλες τις χώρες συμμάχους της, για τις οποίες υπογράμμισε πως απέκτησαν την ανεξαρτησία τους «έπειτα από δεκαετίες καταπίεσης».

«Ειδικά για την Ουκρανία, αναγνωρίσθηκε διεθνώς εντός συνόρων που περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, της Κίνας περιλαμβανομένης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Κίνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν αυτά τα σχόλια αντανακλούν τη θέση της ή όχι.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία, που προηγουμένως αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, επίσης αντέδρασαν.

«Είναι παράξενο να ακούμε μια παράλογη εκδοχή της “ιστορίας της Κριμαίας” από έναν αντιπρόσωπο μιας χώρας που είναι πολύ προσεκτική με τη χιλιετή ιστορία της», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν θέλεις να είσαι μείζων πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζεις την προπαγάνδα των Ρώσων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.grm

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή