Σουδάν: «Αδειάζει» από ξένους το Χαρτούμ – Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες

Σουδάν: «Αδειάζει» από ξένους το Χαρτούμ – Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες

Δεκάδες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τα εδάφη του Σουδάν, όπου εδώ και περίπου μια εβδομάδα μαίνονται συγκρούσεις, εμφυλιοπολεμικού τύπου, ανάμεσα στον στρατό και σε παραστρατιωτικές δυνάμεις. Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες – Ελληνικά μεταγωγικά στην Αίγυπτο.

10' 0" χρόνος ανάγνωσης

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Δύσης απομακρύνουν τους πολίτες τους από τα εδάφη του Σουδάν, όπου εδώ και περίπου μια εβδομάδα μαίνονται συγκρούσεις, εμφυλιοπολεμικού τύπου, ανάμεσα στον επίσημο στρατό από τη μια πλευρά και σε παραστρατιωτικές δυνάμεις από την άλλη.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου και έπειτα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην αφρικανική χώρα (με τους νεκρούς να ανέρχονται μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 420, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ) και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, εν μέσω εχθροπραξιών το μεγαλύτερο μέρος των οποίων λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις της χώρας υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν από τη μία πλευρά, και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό ή Χεμέντι από την άλλη, μάχονται για τη νομή της εξουσίας στο εσωτερικό, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνονται πιθανές προοπτικές εκτόνωσης της κρίσης.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντεινόμενης βίας και αδιεξόδων, οι χώρες της Δύσης έχουν επιδοθεί πια σε μια – πρακτικά περίπλοκη και δύσκολη, όπως λέγεται – κούρσα για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από τα εδάφη του Σουδάν.

Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Σουηδία, Νορβηγία, Ιρλανδία κ.ά. έχουν ήδη προχωρήσει σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης συνολικά χιλιάδων δυτικών υπηκόων, διπλωματών και όχι μόνο, από τη χώρα, αξιοποιώντας ως ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Τζιμπουτί κ.ά., ενώ σε επιχειρήσεις εκκένωσης και απεγκλωβισμού υπηκόων τους έχουν προχωρήσει και πολλές αραβικές χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, Κάποιες χώρες, όμως, προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Συσκέψεις  

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και του συντονισμού των ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή της Αφρικής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε συνέχεια των διαρκών επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, καθώς και προς την Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, και τη Γαλλίδα ΥΦΥΠΕΞ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σημειώνει σε σημερινή σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, 24 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το θέμα του Σουδάν αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΣΕΥ αύριο, με τον κ. Δένδια να θέτει τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από την αφρικανική χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ελληνικά μεταγωγικά στην Αίγυπτο 

«Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ παράλληλα σήμερα αποφασίστηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ενός C-130 και ενός C-27J) μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα από το ΓΕΕΘΑ σήμερα το βράδυ, αυτά τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, δύο φορές τις τελευταίες ημέρες: στις 18 και στις 22 Απριλίου.

«Οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ», αναφέρει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ευχαριστώντας τον Ζοζέπ Μπορέλ, τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειές τους», τη Γαλλία «που ηγήθηκε» και το Τζιμπουτί.

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. 

Γαλλικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι «ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00», ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Περίπου 100 άτομα επέβαιναν σε κάθε ένα από αυτά τα αεροσκάφη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες ωστόσο διευκρινίζουν ότι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού μπορεί να συνεχιστούν για άλλες μία ή δύο ημέρες.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (Γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», ανέφεραν από την πλευρά τους σήμερα πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που έστειλε η Γερμανία στο Σουδάν προσγειώθηκε στο Χαρτούμ λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αλλά για την απομάκρυνση των Γερμανών και των πολιτών άλλων χωρών θα χρειαστεί χρόνος, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στην απομάκρυνση των Βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους από το Σουδάν», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται «προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών που παραμένουν στη χώρα».

Παράλληλα, και η Ιταλία ξεκίνησε σήμερα να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν. «Μέσα σε μερικές ώρες, απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέροντας ότι Ιταλοί στρατιώτες θα πάρουν υπό την προστασία τους συνολικά περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ελβετών υπηκόων και στελεχών της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν.

Οι κινήσεις ανά χώρα

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για την εκκένωση των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών που απομακρύνθηκαν, αν και πρόκειται για τουλάχιστον 70 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προς το παρόν δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι άλλοι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Τοξότης» για την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού της, Γάλλων πολιτών αλλά και Ευρωπαίων από «συμμαχικές χώρες», μεταξύ των οποίων και Ελλήνων κατοίκων του Σουδάν. Πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σχολίασαν ότι η επιχείρηση αυτή είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» καθώς διεξάγεται σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου, επιπλέον, «τα δίκτυα δεν λειτουργούν πια», ενώ είναι αναγκαίος ο ακριβής γεωεντοπισμός των πολιτών που θα απομακρυνθούν.

Στο πρώτο αεροσκάφος που αναχώρησε από το Χαρτούμ και έφτασε ήδη στο Τζιμπουτί επέβαιναν και λίγοι Ολλανδοί, ενώ μια άλλη ομάδα Ολλανδών έφυγε οδικώς από τη σουδανική πρωτεύουσα, με ένα κονβόι του ΟΗΕ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βόκπε Χούκστρα.

Η Ιταλία ξεκίνησε επίσης την επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 200 ανθρώπων, από τους οποίους οι 140 είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι Ελβετοί και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Χαρτούμ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Γερμανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε το απόγευμα σήμερα στο Χαρτούμ για να παραλάβει περίπου 200 άτομα, ωστόσο το Βερολίνο προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από το Σουδάν.

Η Σουηδία έχει στείλει περίπου 150 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση διπλωματών και πολιτών της, ενώ και η Νορβηγία αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από τη χώρα.

Βρετανία – Ιρλανδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους. Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σε αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ιρλανδία από την πλευρά της ανέφερε ότι ξεκίνησε η «διαδικασία εκκένωσης» για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Αραβικές χώρες

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σουδάν: «Αδειάζει» από ξένους το Χαρτούμ – Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Ελληνες-1
Saudi Ministry of Defense/Handout via REUTERS

Από το Σάββατο, η Σαουδική Αραβία παρέλαβε 91 Σαουδάραβες και περίπου 60 πολίτες από 12 άλλες χώρες. Το Κουβέιτ ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες του που ήθελαν να φύγουν από το Σουδάν έφτασαν ήδη στην Τζέντα ενώ το Κατάρ ευχαρίστησε το Ριάντ για τη βοήθεια που προσέφερε.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πολίτες του μεταφέρθηκαν «σε ασφαλή τοποθεσία στο Πορτ Σουδάν» και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση και των υπολοίπων από το Χαρτούμ. Το διπλωματικό προσωπικό είχε ήδη αναχωρήσει το Σάββατο.

Η Ιορδανία ξεκίνησε την απομάκρυνση περίπου 300 πολιτών της ενώ ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι 60 πολίτες του αναχώρησαν οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Τυνήσιων θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα.

Η Λιβύη έκανε γνωστό ότι 83 πολίτες, της, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, μέλη των οικογενειών τους, φοιτητές και υπάλληλοι τραπεζών, έφτασαν στο Πορτ Σουδάν και θα επαναπατριστούν από εκεί.

Τουρκία, Ρωσία κ.ά.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεωτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Χαρτούμ είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι 140 από τους περίπου 300 Ρώσους κατοίκους του Σουδάν εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν. Προς το παρόν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης, επειδή «περιλαμβάνει το πέρασμα συνόρων», εξήγησε.

Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν τους πολίτες τους, αναπτύσσοντας δυνάμεις σε γειτονικές χώρες. Η Ινδονησία «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να βγάλει με ασφάλεια τους Ινδονήσιους από το Σουδάν ενώ η Ινδία «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της» για τον ίδιο σκοπό, ανέφεραν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Η Ινδία έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο στο Πορτ Σουδάν και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Τζέντα, στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας ενώ προέτρεψε του πολίτες της να αποφεύγουν «αχρείαστα ρίσκα».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT