Σουδάν: Φρικιαστική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Καταρρέει το σύστημα Υγείας

Σουδάν: Φρικιαστική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Καταρρέει το σύστημα Υγείας

Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, η μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο στρατηγών έδωσε τη χαριστική βολή το σύστημα υγείας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως φρικιαστική περιγράφουν, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Σουδάν, στο πλαίσιο των μαινόμενων εχθροπραξιών στη χώρα.

Το περασμένο Σάββατο, ο Ιμπραχίμ Μοχάμεντ είδε πως αυτός που βρισκόταν στο διπλανό κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν είχε πεθάνει. Τρεις ημέρες μετά, και με την πνιγηρή μυρωδιά από τη σήψη του νεκρού δίπλα του, αναγκάστηκε να φύγει για να γλιτώσει από τις σφαίρες.

Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, η μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο στρατηγών έδωσε τη χαριστική βολή το σύστημα Υγείας, το οποίο ήδη είχε γονατίσει από τους πολέμους και τις διεθνείς κυρώσεις που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Υστερα από πάνω από μία εβδομάδα ανοιχτού πολέμου στην καρδιά της σουδανικής πρωτεύουσας των 5 εκατ. κατοίκων, ασθενείς και γιατροί περιγράφουν την απόλυτη φρίκη.

Ο 62χρονος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ επισκέπτεται τακτικά τον 25χρονο γιο του, Ιμπραχίμ, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται για λευχαιμία. Στις 15 Απριλίου, ο εφιάλτης του πήρε εντελώς άλλη τροπή.

Ο διπλανός του γιου του πέθανε, «αλλά το σώμα του παρέμενε εκεί εξαιτίας των μαχών», διηγείται ο Μ. Ιμπραχίμ στο AFP.

«Πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν σε δωμάτια»

Για τον γιατρό Ατίγια Αμπντάλα, γενικό γραμματέα του ιατρικού σωματείου, οι σκηνές αυτού του είδους δεν είναι πια κάτι σπάνιο στο Σουδάν, εν μέσω του χάους που επικρατεί: «πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων» επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού.

«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», λέει, εξαντλημένος. Παντού στην πόλη, τα διασταυρούμενα πυρά δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε γιατρούς, ασθενείς ή νοσοκομεία.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ ήταν αναγκασμένος να κάνει μια δύσκολη επιλογή: «είτε θα έμεναν (στο νοσοκομείο) υπομένοντας τη μυρωδιά της σήψης, είτε θα έβγαιναν αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να τους πυροβολήσουν».

Ομως, αφού πέρασαν τρεις ημέρες χωρίς τροφή, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο, «μας είπαν να φύγουμε επειδή γίνονταν μάχες και το νοσοκομείο επλήγη από πυρά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμέτρησε χθες, Κυριακή, «οκτώ νεκρούς και δύο τραυματίες» ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.

Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο ιατρών, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν – ελλείψει υλικού ή επειδή επιτάχθηκαν από τους στρατιωτικούς.

«Υποχρεωνόμαστε να διώχνουμε ασθενείς επειδή κινδυνεύουν να πυροβοληθούν και να πεθάνουν αν παραμείνουν», λέει ο γιατρός Αμπντάλα.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αναγκάστηκε να μεταφέρει στα χέρια τον άρρωστο γιο του «πεζή, υπό τα πυρά και εν μέσω μαχών», για πέντε ώρες έως ότου φτάσουν στο σπίτι τους.

Εκεί, τώρα, ο γιος του μαραζώνει επειδή, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων να βρίσκονται εκτός λειτουργίας και «τα χειρουργεία να αντιμετωπίζουν πλέον μόνον επείγοντα περιστατικά», κανένα νοσοκομείο δεν μπόρεσε να τον δεχθεί, σύμφωνα με τον γιατρό Αμπντάλα.

«Δύο γιατροί για ένα νοσοκομείο»

Και αυτό συμβαίνει διότι πλέον τα πάντα μοιράζονται με το δελτίο στα νοσοκομεία του Χαρτούμ και άλλων περιοχών που μαστίζονται από τις μάχες: «αντιμετωπίζουμε ελλείψεις ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού, καυσίμου για τις γεννήτριες, ασθενοφόρων, μονάδων αίματος», σημειώνει ο γιατρός.

«Σε ορισμένα νοσοκομεία οι ίδιοι υγειονομικοί εργάζονται από τις 15 Απριλίου χωρίς κανένα ρεπό. Ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν μόνον έναν χειρουργό, μερικές φορές δεν υπάρχουν παρά μόνον δύο γιατροί για ένα ολόκληρο νοσοκομείο», συνεχίζει.

Και όλες οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία ή για ασφαλείς διαδρόμους δεν έχουν οδηγήσει πουθενά μέχρι στιγμής. Οι υγειονομικοί δέχονται συχνά επιθέσεις, καταγγέλλει ο ΟΗΕ, και για τους πολεμιστές που εμπλέκονται σε μια μάχη ζωής και θανάτου, τα νοσοκομεία δεν αποτελούν πλέον καταφύγια.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να οργανωθούν για να βρουν φάρμακα για πρόσωπα της οικογένειάς τους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Ωστόσο, τα αποθέματα που υπάρχουν χαλάνε μπροστά στα μάτια όλων και η UNICEF έχει ήδη ανακοινώσει πως οι μάχες και οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να καταστρέψουν απόθεμα 40 εκατομμυρίων δολαρίων ινσουλίνης και εμβολίων στη χώρα.

Την Παρασκευή, όταν άλλη μια υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός έπεφτε στο κενό, το σωματείο ιατρών έδινε οδηγίες στο Facebook για τον χειρισμό, τη μεταφορά και τον ενταφιασμό ενός πτώματος σε αποσύνθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή