Σουδάν: Πάνω από 100 Ελληνες εγκλωβισμένοι στο Σουδάν – Μετ’ εμποδίων οι προσπάθειες επαναπατρισμού

Σουδάν: Πάνω από 100 Ελληνες εγκλωβισμένοι στο Σουδάν – Μετ’ εμποδίων οι προσπάθειες επαναπατρισμού

Μετ' εμποδίων οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού - Πολλοί Ελληνες κρύβονται στα σπίτια τους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 100 Ελληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, όπου από τις 15 Απριλίου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών και του στρατού της χώρας. 

Αυτή την ώρα ένα αεροσκάφος C-27 πετά από το Ασουάν προς το Τζιμπουτί για να παραλάβει περίπου 27 με 28 Ελληνες. Η πτήση επιστροφής στην Ελλάδα εκτιμάται δύσκολο να πραγματοποιηθεί σήμερα, το πιθανότερο είναι το αεροσκάφος να αναχωρήσει την Τρίτη. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην Αίγυπτο όπου η ελληνική πλευρά έχει προσγειώσει ένα σκάφος C-130. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περίπου 110 Ελληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάσπαρτα σημεία του Σουδάν, ανάμεσά τους και ο μητροπολίτης Νουβίας, κ. Σάββας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, εκτιμά ότι τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν και να φυγαδευτούν κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν. Ορισμένοι κρύβονται στα σπίτια τους και οι απόπειρες γίνονται μετ’ εμποδίων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Ο μητροπολίτης φέρεται να επιχείρησε να φύγει με γαλλικό καραβάνι, αλλά όταν βγήκε από το κτίριο, όπου είχε βρει καταφύγιο, ξέσπασαν εκ νέου πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην ασφάλεια του οικοδομήματος. 

Ο αδελφός του Γ. Παγουλάτου είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ακροπόλ στο Χαρτούμ, το οποίο λειτουργεί από το 1952. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόξενο, περίπου έξι άτομα της οικογένειας έφυγαν χθες από το Σουδάν με ιταλικό καραβάνι και διανυκτέρευσαν στο Τζιμπουτί. Μεταφέρονται σε ιταλική στρατιωτική βάση και θα αναχωρήσουν ακολούθως με πτήση της Aegean. 

Σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα δεν αναμένεται κάποια πτήση με διασωθέντες Έλληνες από το Σουδάν στη χώρα μας. Το C27 αναμένεται αύριο το πρωί στην Ελευσίνα ενώ μάλλον αύριο θα πραγματοποιηθεί και η πτήση με τους πέντε Έλληνες – ανάμεσα τους και μέλη της οικογένειας Παγουλάτου-, οι οποίοι βρίσκονται στην Ιταλία.

Όπως είπε στην «Κ» ο Γεράσιμος Παγουλάτος: «το αεροδρόμιο της πόλης έχει καταστραφεί. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνονται μέσω ενός αεροδρομίου 60 με 80 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, οπότε είναι και τεχνικά δύσκολες, ενώ γίνονται και συνεννοήσεις μεταξύ χωρών, για το «παράθυρο χρόνου» που γίνεται κάθε επιχείρηση, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. 

Ταυτόχρονες επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών από το Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες το μεσημέρι. Κάποιες επιχειρήσεις διεξάγονται από αέρος, αλλά κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους διά θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο απέχει 800 χλμ. από το Χαρτούμ.

Από τις συγκρούσεις, που λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 3.700, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Επικοινωνία Ν. Δένδια – Σ. Σούκρι για παροχή βοήθειας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, ο Ελληνaς ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή