Ενα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι στον κόσμο επιβιώνει μέχρι σήμερα με τις παραδοσιακές μεθόδους

Ενα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι στον κόσμο επιβιώνει μέχρι σήμερα με τις παραδοσιακές μεθόδους

Το Springbank έχει επιμείνει στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής χρησιμοποιώντας, όπου είναι δυνατόν, τον αρχικό του εξοπλισμό. Το 2019 ο οίκος Christie’s πούλησε ένα μπουκάλι Springbank 1919 (μια μικρή παρτίδα από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εμφιαλώθηκε το 1970) για 355.350 δολάρια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον 19ο αιώνα η πόλη Κάμπελταουν, στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου Κιντάιρ στη δυτική ακτή της Σκωτίας, ήταν γνωστή ως «παγκόσμια πρωτεύουσα του ουίσκι». Οι μεγαλοπρεπείς επαύλεις από αμμόλιθο μαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν, όταν περισσότερα από 30 αποστακτήρια πύκνωναν τον αέρα με καπνό της τύρφης. Στη συνέχεια ήρθε ένας αιώνας παρακμής – που προκλήθηκε από τον πόλεμο, την οικονομική ύφεση και την ποτοαπαγόρευση στην Αμερική. Μέχρι την αυγή αυτού του αιώνα, στην πόλη είχαν απομείνει μόνο δύο αποστακτήρια.

Από τότε το σκωτσέζικο ουίσκι γνώρισε άνθηση, η οποία συνεχίζεται ακόμη. Οι νέες αγορές, ιδίως στην Ασία, τόνωσαν τη ζήτηση – ο ενθουσιασμός των καταναλωτών για κοκτέιλ με βάση το ουίσκι κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ενίσχυσε. Οι παγκόσμιες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37% το 2022, ήτοι 6,2 δισ. στερλίνες (7,7 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την Ενωση Σκωτσέζικου Ουίσκι.

Οι επενδυτές επιθυμούν όλο και περισσότερο ουίσκι με ιστορία. Το 2019, ο οίκος Christie’s πούλησε ένα μπουκάλι Springbank 1919 (μια μικρή παρτίδα από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εμφιαλώθηκε το 1970) για 355.350 δολάρια.

Η απάντηση του αποστακτηρίου Springbank σε αυτή την έξαρση της ζήτησης μπορεί να φαίνεται εκκεντρική. Υπό την εποπτεία του 92χρονου δισέγγονου του Αρτσιμπαλντ Μίτσελ, ο οποίος ίδρυσε το αποστακτήριο το 1828, το Springbank έχει επιμείνει στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής χρησιμοποιώντας, όπου είναι δυνατόν, τον αρχικό εξοπλισμό.

Η περιήγηση στα βικτοριανά κτίριά του είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε μουσείο. Οι τουρίστες σχηματίζουν ουρές από νωρίς για να αγοράσουν τη μικρή ποσότητα ουίσκι που είναι διαθέσιμη για το κατάστημα – η Springbank αρνείται να πουλήσει online, πιστεύοντας, μάλλον σωστά, ότι το κατάστημα του αποστακτηρίου προσελκύει επισκέπτες στην πόλη. To εν λόγω αποστακτήριο απασχολεί 100 άτομα, γεγονός που το καθιστά σημαντικό εργοδότη σε μια περιοχή που υποφέρει από υψηλή ανεργία.

Το 2000 ο ιδιοκτήτης του Springbank, η J&A Mitchell, αγόρασε, και στη συνέχεια επαναλειτούργησε, ένα αποστακτήριο που είχε κλείσει το 1925. Αντί, όμως, να αυξήσει την παραγωγή, τη μοίρασε στις δύο εγκαταστάσεις. Αρκετούς μήνες τον χρόνο οι εργαζόμενοι του Springbank μετακινούνταν στο Glengyle για να φτιάξουν ουίσκι.

Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για ένα νέο αποστακτήριο. Αλλά η ανάπτυξη μπορεί να έρθει έξω από την πόλη. Η περιοχή -μία από τις πέντε, μαζί με τις Highland, Islay, Lowland και Speyside, όπως κωδικοποιήθηκε στους κανονισμούς για το σκωτσέζικο ουίσκι του 2009- εκτείνεται λίγο έξω από το ίδιο το Κάμπελταουν. Η R&B Distillers, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Isle of Raasay Distillery, στις Εσωτερικές Εβρίδες, σχεδιάζει να μετατρέψει ένα αγρόκτημα σε οικολογικό αποστακτήριο.

Πηγή: Economist

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή