Τζο Μπάιντεν: Οι μεγάλες προκλήσεις και οι παγίδες στον δρόμο του προς την προεδρία

Τζο Μπάιντεν: Οι μεγάλες προκλήσεις και οι παγίδες στον δρόμο του προς την προεδρία

Η μεγάλη ηλικία του και η οικογένειά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, το διεθνές περιβάλλον και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επηρεάσουν τον δρόμο του προς μια ενδεχόμενη επανεκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία του Τζο Μπάιντεν έως τις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι γεμάτη παγίδες.

86 ετών

Η πρώτη είναι και η πιο εμφανής: ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που σήμερα ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του, είναι ήδη ο μεγαλύτερος σε ηλικία που έχει εκλεγεί στις ΗΠΑ. Και τώρα πια, στα 80 χρόνια του, ζητάει από τους Αμερικανούς να του δώσουν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου έως ότου γίνει 86 ετών.

Οι ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και τον Φεβρουάριο του 2023, έδειξαν ότι η υγεία του είναι «σε καλή κατάσταση» και πως είναι «ικανός» να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Αλλά ο Τζο Μπάιντεν, που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να μπερδεύει τα λόγια του, του οποίου το πρόσωπο και η συμπεριφορά αναμφισβήτητα έχουν σημαδευτεί από το πέρασμα των χρόνων, πρέπει να αναμένει έξαρση των επιθέσεων από τους Ρεπουμπλικανούς για την πνευματική του ικανότητα.

Αυτό, τη στιγμή που ξεκινά ένα δύσκολο έργο: να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία με συνεχείς μετακινήσεις, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντα ενός εκ των δυσκολότερων αξιωμάτων στον κόσμο.

Για την ώρα, εκείνος επιλέγει να απαντά στις ερωτήσεις για την ηλικία του με ένα λακωνικό «watch me» («κοιτάξτε με»), καλώντας τους επικριτές του να «δουν» τα πεπραγμένα του, ή καταφεύγοντας σε αστεία.

«Βρίσκομαι στο τέλος της καριέρας μου, όχι στην αρχή», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στο Κοινοβούλιο του Δουβλίνου, εκτιμώντας ότι με το πέρασμα των χρόνων έχει αποκομίσει «λίγη σοφία».

«Εχω μεγαλύτερη εμπειρία από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην αμερικανική Ιστορία. Αυτό δεν με καθιστά καλύτερο ή χειρότερο, αλλά μου δίνει κάποια ελαφρυντικά», συνέχισε.

Τραμπ… ή όχι Τραμπ;

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι ο αντίπαλος που προτιμά για το 2024 είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει την εκστρατεία του. Επειδή τον έχει ήδη νικήσει, επειδή ο τέως Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, 76 ετών, είναι στα μάτια των Δημοκρατικών το τέλειο «σκιάχτρο» και, τέλος, επειδή ο δισεκατομμυριούχος θα πρέπει να κάνει ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και των δικαστικών περιπετειών του.

Αλλά ο 80χρονος Δημοκρατικός θα πρέπει να προσαρμόσει την εκστρατεία του εάν προκύψει άλλος υποψήφιος, νεότερος, αν όχι πιο μετριοπαθής, όπως για παράδειγμα ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

Σίγουρα ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να πιστεύει πως οι στατιστικές είναι με το μέρος του: γενικά οι Αμερικανοί πρόεδροι κατεβαίνουν εκ νέου υποψήφιοι και συνήθως επανεκλέγονται.

Αλλά ο 80χρονος πρόεδρος, λόγω της ηλικίας του, αψηφά τα ιστορικά προηγούμενα.

Οι διεθνείς κίνδυνοι

Η όποια κλιμάκωση με το Πεκίνο, για παράδειγμα, γύρω από την Ταϊβάν, πριν από τις προεδρικές εκλογές μπορεί να διαταράξει την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, που έχει διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική του γύρω από την αντιπαλότητα με την Κίνα.

Παράλληλα, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πετύχει έως τώρα να συσπειρώσει του Δυτικούς, αλλά επίσης και την αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ της Ουκρανίας, τι θα γίνει σε ένα ή δύο χρόνια; Κυρίως μπροστά στη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που έχει τον έλεγχο σε ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, και η οποία έχει υποσχεθεί να μη δώσει «λευκή επιταγή» στο Κίεβο.

Και υπάρχουν και άλλες απειλές: η επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα…

Η «προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

Εως τώρα όλα υποδεικνύουν ότι η πρώτη οικονομική δύναμη κινείται προς μια «ήπια προσγείωση»: μια ανάπτυξη που επιβραδύνεται χωρίς να προκαλείται έκρηξη της ανεργίας.

Αλλά μια ύφεση δεν έχει αποκλειστεί τελείως και οι ΗΠΑ παραμένουν προφανώς ευπαθείς σε ένα εξωγενές σοκ: μια διεθνή σύγκρουση, μια νέα πανδημία, ένα ενεργειακό σοκ, έναν χρηματοοικονομικό κατακλυσμό…

Αυτό, τη στιγμή που η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλους τους δυνατούς μοχλούς πίεσης για να ανατρέψει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του Τζο Μπάιντεν, ακόμα και να προκαλέσει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Η οικογένεια

Ο Τζο Μπάιντεν έχει περάσει πολλές δοκιμασίες σε προσωπικό επίπεδο: τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και του μωρού τους το 1972, έπειτα τον θάνατο του μεγαλύτερου γιου του, Μπο, το 2015, από καρκίνο. Σήμερα, είναι ακόμα πιο δεμένος με την οικογένειά του, με τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν, να είναι το βασικό του στήριγμά.

Η εκστρατεία του θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των δικών του. Μπορεί να αποδυναμωθεί από τις επιθέσεις εις βάρος του νεότερου γιου του, Χάντερ, που στο παρελθόν πάλεψε με τον εθισμό, και του οποίου οι προηγούμενες επιχειρηματικές σχέσεις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών.

Από αυτές τις τραγωδίες, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε μια αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του να ανακάμπτει και να διαψεύδει τις προβλέψεις για το πολιτικό του μέλλον. Αλλά δηλώνει, επίσης, ότι απέκτησε μια ταπεινότητα απέναντι σε τέτοια χτυπήματα: «Σέβομαι πολύ τη μοίρα», δηλώνει συχνά αυτούς τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT