Θωρακίζεται από ρωσικό σαμποτάζ η Βόρεια Θάλασσα

Θωρακίζεται από ρωσικό σαμποτάζ η Βόρεια Θάλασσα

Αυξημένοι φόβοι ότι κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές υποθαλάσσιες υποδομές από μια συγκεκαλυμμένη επίθεση της Μόσχας σε αντίποινα για τις κυρώσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας συμφώνησαν να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα έχει στόχο καίριες υποθαλάσσιες υποδομές, όπως αγωγούς και καλώδια, δίκτυα επικοινωνιών και αιολικά πάρκα. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, στην κατοχή του οποίου περιήλθε έγγραφο πρακτικών από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Οστάνδη του Βελγίου τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να επιτραπεί η χρήση drones, τα οποία θα επιβλέπουν τα ευαίσθητα αυτά σημεία, που θα μπορούσαν να πέσουν θύματα ρωσικού σαμποτάζ. Το σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διανέμονται διασυνοριακά πληροφορίες για επεισόδια ασφαλείας και θα ενεργοποιούνται δράσεις για την παροχή βοήθειας σε χώρες της θαλάσσιας περιοχής.

Μετά τις επιθέσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο, μέλη του ΝΑΤΟ εντατικοποίησαν τις επιθεωρήσεις τους με δορυφόρους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια για τη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα. Η Συμμαχία δεν έχει ταυτοποιήσει ακόμη τον δράστη πίσω από τις εκρήξεις, αλλά οι φόβοι έχουν αυξηθεί ότι κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές υποθαλάσσιες υποδομές από μια συγκεκαλυμμένη επίθεση της Μόσχας σε αντίποινα για τις κυρώσεις, που της έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία είναι τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η διακοπή της ροής είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες, που επεκτείνονται και σε άλλες υποδομές, όπως πλωτά αιολικά πάρκα και ηλεκτρικά καλώδια. Η σχεδόν αδύνατη αποστολή της προστασίας υποθαλάσσιων υποδομών επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες ενέργειες στη Βαλτική. «Οπως απέδειξε η περυσινή χρονιά, έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε την offshore βιομηχανία μας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε δημοσιογράφους στην Οστάνδη. «Ε.Ε. και ΝΑΤΟ παίζουν σημαντικό ρόλο».

Η απειλή κλιμακώνεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέγνωσε την περασμένη εβδομάδα απόπειρες Ρώσων χάκερ να καταστρέψουν ζωτικής σημασίας εθνικές υποδομές. Η βελγική κυβέρνηση επίσης κατέγραψε την προσπάθεια 30 ρωσικών σκαφών που διέσχισαν τη Μάγχη παραμένοντας σε διεθνή ύδατα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν μια φρεγάτα, ένα αντιτορπιλικό κι ένα υποβρύχιο. Εννέα χώρες συμμετείχαν στη σύνοδο της Βόρειας Θάλασσας, χωρίς να είναι σαφές πόσες εξ αυτών θα υπογράψουν τη συμφωνία, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.

Η Ε.Ε. έχει συγκροτήσει μια κοινή δύναμη μαζί με το ΝΑΤΟ για την κυβερνοασφάλεια και τη θωράκιση των υποδομών, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. «Ο ενεργειακός τομέας διαπλέκεται όλο και περισσότερο με γεωπολιτικά ρίσκα», προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Βλέπουμε ότι οι Αρχές έχουν πλέον πρόσθετα καθήκοντα».

Επενδύσεις σε ΑΠΕ

Οι εννέα κυβερνήσεις της Βόρειας Θάλασσας, που περιλαμβάνουν το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, υπέγραψαν διακήρυξη για να επιταχύνουν την κατασκευή offshore αιολικών επενδύσεων σε μαζική κλίμακα. Οι συνδυαστικοί στόχοι είναι η παραγωγή ενέργειας 120 γιγαβάτ στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2030 και 300 γιγαβάτ έως το 2050.

Οι χώρες θα συνεργάζονται ώστε να κατασκευάσουν περισσότερα καλώδια ηλεκτροδότησης που συνδέουν τα πλωτά αιολικά πάρκα με κεντρικά σημεία του ευρωπαϊκού δικτύου. Αλλοι τομείς συνεργασίας θα επικεντρώνονται στην τόνωση της αγοράς για ανανεώσιμο υδρογόνο και στην ενθάρρυνση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, όπου η Βόρεια Θάλασσα παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. «Εχουμε ανάγκη ενεργειακούς αυτοκινητόδρομους για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την offshore ενέργεια», σχολίασε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαραντκάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή