Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ανακρίνεται από την αστυνομία για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ανακρίνεται από την αστυνομία για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος από το 2019 έως το 2022, είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα. Επέστρεψε στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ξεκίνησε να ανακρίνεται σήμερα το πρωί από την ομοσπονδιακή αστυνομία για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έφτασε στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας με ένα όχημα με φιμέ τζάμια και δεν έκανε καμία δήλωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε, στα μέσα Απριλίου, να ανακριθεί ο Μπολσονάρου, ο οποίος βρισκόταν τότε στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος αρνείται τη συμμετοχή του σε αυτές τις ταραχές.

Την 8η Ιανουαρίου, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Λούλα, οπαδοί του Μπολσονάρου εισέβαλαν στα κτίρια της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Περίπου 1.800 άτομα συνελήφθησαν.

Στις 10 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά τις ταραχές, ο ακροδεξιός πολιτικός ανήρτησε ένα βίντεο αμφισβητώντας τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος από το 2019 έως το 2022, είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου. Επέστρεψε στη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπος και με έρευνες για άλλες υποθέσεις.

Οι Αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή έφερε στη χώρα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Εκτός από την έρευνα για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διαχείριση της πανδημίας.

Το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά τουλάχιστον 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο Μπολσονάρου, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από τον πολιτικό βίο, κάτι που θα τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή