Ασυνήθιστο επεισόδιο έφερε ένταση μεταξύ Νορβηγίας και Σουηδίας

Ασυνήθιστο επεισόδιο έφερε ένταση μεταξύ Νορβηγίας και Σουηδίας

O ερευνητικός πύραυλος τύπου TEXUS-58 της Σουηδίας έπεσε κατά λάθος σε νορβηγικό έδαφος, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ήταν πάντα εγκάρδιες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα. Σε αυτό το φόντο, το πρόσφατο επεισόδιο που προκάλεσε τριγμούς ανάμεσα στο Οσλο και τη Στοκχόλμη, αν και δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, ήταν εντελώς ασυνήθιστο.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η σουηδική κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενημερώσει άμεσα τους γείτονές της για το ενοχλητικό ατύχημα της περασμένης Δευτέρας: ένας ερευνητικός πύραυλος της Σουηδίας ξέφυγε από την προβλεπόμενη πορεία του και έπεσε σε νορβηγικό έδαφος, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών.

«Η πτώση ενός πυραύλου σαν κι αυτόν είναι πολύ σοβαρό περιστατικό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οταν συμβαίνει παραβίαση συνόρων αυτού του είδους, είναι κρίσιμης σημασίας οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν να ενημερώνουν άμεσα το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών μέσα από τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας», τονίζουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη σουηδική κυβέρνηση.

Στις 7.20 το πρωί της Δευτέρας, η Σουηδική Διαστημική Εταιρεία (SSC), που ανήκει στο κράτος, εκτόξευσε έναν πύραυλο για έρευνες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας από το Διαστημικό Κέντρο Εσρέιντζ, στη βόρεια Σουηδία.

Ο πύραυλος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, πήρε λίγο μακρύτερη και αποκλίνουσα προς τα δυτικά πορεία, σε σχέση με την προβλεπόμενη και έφτασε σε ύψος 250 χιλιομέτρων, όπου διεξάγονται τα πειράματα μηδενικής βαρύτητας. Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του, ξεκίνησε την επιστροφή προς τη βάση του, αλλά λόγω δυσλειτουργίας έπεσε εντός της νορβηγικής επικράτειας, σε ορεινή περιοχή με υψόμετρο γύρω στα 1.000 μέτρα και σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή. Κατά την πτώση του δεν προκάλεσε τραυματισμό ανθρώπων, ούτε υλικές ζημιές.

Στη Στοκχόλμη, ο εκπρόσωπος Τύπου της SSC Φίλιπ Ολσον έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της ατυχούς πτήσης, τόνισε ότι η εταιρεία του ενημέρωσε άμεσα τις κυβερνήσεις και των δύο εμπλεκόμενων χωρών και ανέφερε ότι η SSC θα επιδιώξει να ανακτήσει το ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου της.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι χρειάζεται η συγκατάθεση της κυβέρνησης του Οσλο προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε αποστολή ανάκτησης των συντριμμιών στο έδαφος της χώρας. Προσέθεσε δε ότι μέχρι χθες η νορβηγική κυβέρνηση δεν είχε λάβει σχετικό αίτημα από τη Στοκχόλμη.

Η Σουηδική Διαστημική Εταιρεία δημιουργήθηκε το 1979, υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Ερευνας, ενώ οι μετοχές της ανήκουν καθ’ ολοκληρίαν στο κράτος. Βασική αποστολή της είναι η έρευνα στα πεδία της μικροβαρύτητας, της αστροφυσικής και της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, αν και αναλαμβάνει επίσης αποστολές οικονομικής σημασίας, ιδιαίτερα στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών. Εκτοξεύει πυραύλους και αερόστατα μεγάλου ύψους και το Διαστημικό Κέντρο Εσρέιντζ είναι από τα πιο πολυσύχναστα του κόσμου.

Ο πύραυλος που έγινε πέτρα του σκανδάλου, τύπου TEXUS-58, ήταν μέρος ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Ο επικεφαλής του κέντρου πυραύλων και αερόστατων του Εσρέιντζ, Μάρκο Κόχμπεργκ, δήλωσε για το συμβάν: «Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά μια παρέκκλιση τροχιάς όπως αυτή που παρατηρήθηκε. Αρχίσαμε τη διερεύνηση των αιτίων, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες καθώς περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT