Πριγκόζιν: Πίνακες, άλογα και εταιρείες του «μάγειρα»

Πριγκόζιν: Πίνακες, άλογα και εταιρείες του «μάγειρα»

Η ιδιωτική περιουσία του Πριγκόζιν είναι καταχωρισμένη σε διάφορα άτομα, διαφεύγοντας έτσι τις δυτικές κυρώσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από λίγα χρόνια η 77χρονη Βιολέτα Πριγκόζινα άνοιγε τη δική της γκαλερί στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, για τους περισσότερους επρόκειτο για μια γυναίκα στην τρίτη ηλικία που ακολούθησε την κλίση της στη ζωγραφική. Είχε όμως μια ιδιαίτερη διασύνδεση: ήταν η μητέρα του διαβόητου ιδρυτή της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας Wagner και πρώην «μάγειρα του Πούτιν», Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Παρά τις δεκάδες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον Πριγκόζιν, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω των αποτρόπαιων εγκλημάτων που έχει διαπράξει η οργάνωση, φαίνεται πως ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν καταφέρει να μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτές. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες τα παιδιά του κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην Ευρώπη, ενώ πολλά πρόσωπα από το άμεσα οικογενειακό του περιβάλλον όχι μόνον επωφελούνται αλλά διαδραματίζουν κι ενεργό ρόλο στο δίκτυο των επιχειρήσεών του.

Λίγους μήνες νωρίτερα, μέσα από το κανάλι του στο Telegram, ο Πριγκόζιν κατακεραύνωνε τους «προδότες» της ρωσικής ελίτ που «ζουν στο εξωτερικό, κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό». Ωστόσο στις 20 Φεβρουαρίου του 2022, τέσσερις ημέρες πριν από την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, η νεαρή κόρη του Πολίνα εθεάθη σε αγώνα ιππικών επιδείξεων στη νότια Ισπανία. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δύο κόρες του Πριγκόζιν έχουν συμμετάσχει σε εκατοντάδες παρόμοιους αγώνες. Κανένα από τα άλογα που έχουν κατά καιρούς ιππεύσει, πάντως, δεν είναι κατοχυρωμένο στο όνομα του πατέρα τους.

Αν και ολόκληρη η ιδιωτική του περιουσία είναι επικηρυγμένη στη Δύση, τα άλογα καταχωρίστηκαν ξαφνικά στα αρχεία της Ρωσίας στο όνομα άλλων ατόμων και οι κόρες του εξακολουθούν να τα επιδεικνύουν στην Ευρώπη.

Επιπλέον, έρευνες στα επιχειρηματικά αρχεία της Ρωσίας δείχνουν πως όλα του τα παιδιά έχουν μετοχές στις επιχειρήσεις του, τις οποίες μάλιστα συχνά ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Ο γιος του, Πάβελ, ο οποίος έχει λάβει και τον «μαύρο σταυρό» της Wagner πολεμώντας με την ομάδα στη Συρία, είναι αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής της εταιρείας Lakhta Plaza, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Μάρτιο του 2022. Η μικρότερη κόρη του Βερόνικα, η οποία πρόσφατα έκλεισε τα δεκαοκτώ, βρέθηκε να είναι ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που έχει υπό την ιδιοκτησία της ένα μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Αν και η Ευρώπη επιχειρεί να καλύψει τις αβλεψίες της επιβάλλοντας πλέον κυρώσεις και στα μέλη της οικογένειας, οι προσπάθειες φαίνεται να είναι άκαρπες. Η Wagner δεν υφίσταται ως συγκεκριμένη επιχειρηματική οντότητα αλλά περισσότερο ως ένα δίκτυο επιχειρήσεων με ασαφείς σχέσεις μεταξύ τους. Ο ίδιος είχε γράψει προ μηνών στον λογαριασμό της εταιρείας Concord, της «κεντρικής» εταιρείας του: «Φτύνω τους περιορισμούς και θα συνεχίσω για πάντα να τους φτύνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή