Ελλιμενισμός πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Ελλιμενισμός πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Οι δύο χώρες υπέγραψαν νέο σύμφωνο –ύστερα από 40 χρόνια – υπό τη σκιά της βορειοκορεατικής επιθετικότητας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συμφωνία επρόκειτο να υπογράψουν σήμερα τα ξημερώματα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ Γεόλ, προκειμένου αμερικανικά υποβρύχια οπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους να ελλιμενίζονται σε λιμάνια της Νότιας Κορέας. Θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια που αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια θα σταθμεύσουν στη Νότια Κορέα, με την Ουάσιγκτον να υπογραμμίζει με τον τρόπο αυτό τη στήριξή της προς τη Σεούλ απέναντι στις πυρηνικές απειλές του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι προγραμματισμένες «επισκέψεις» αποτελούν κεντρικό πυλώνα της «Διακήρυξης της Ουάσιγκτον», διπλωματικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Ασίας με στόχο την αποτροπή της βορειοκορεατικής επιθετικότητας. Η συμφωνία, την οποία παρουσίασαν επίσημα οι δύο ηγέτες χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Γιουν στις ΗΠΑ, υπογράφεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει επιταχύνει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων τους τελευταίους μήνες. Τρία ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, που μίλησαν σε δημοσιογράφους ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους ενόψει της χθεσινοβραδινής επίσημης ανακοίνωσης, ανέφεραν ότι βοηθοί του Γιουν και του Μπάιντεν επεξεργάζονταν χθες τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου, η εκπόνηση του οποίου απαίτησε μήνες. Στο κείμενο, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η «περιστασιακή» και «πολύ σαφής επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ» πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της βορειοκορεατικής απειλής.

Η συμφωνία επιδιώκει να διαλύσει τους φόβους της Νότιας Κορέας για το πρόγραμμα ανάπτυξης επιθετικών πυρηνικών όπλων από την Πιονγιάνγκ, αλλά και να αποτρέψει τη Σεούλ από ενδεχόμενη επανέναρξη του δικού της πυρηνικού προγράμματος, το οποίο εγκατάλειψε πριν από 50 χρόνια υπογράφοντας τη Συμφωνία Κατά της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Οπλων. ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία τους για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής πυρηνικής αποτροπής, σε περίπτωση επίθεσης από τον Βορρά. Ο επιχειρησιακός έλεγχος τέτοιων οπλικών συστημάτων θα παραμείνει υπό αμερικανικό έλεγχο, ενώ προς το παρόν η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι τέτοια όπλα δεν βρίσκονται στην κορεατική χερσόνησο.

Το σύμφωνο προβλέπει επίσης την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, προκειμένου οι νοτιοκορεατικές αμυντικές υποδομές να ενταχθούν στην κοινή στρατηγική αποτροπής, ενώ η Νότια Κορέα θα βεβαιώσει εκ νέου την προσήλωσή της στη συμφωνία κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών.

Κατά τη διάρκεια της περυσινής προεκλογικής του εκστρατείας στη Νότια Κορέα, ο σημερινός πρόεδρος Γιουν είχε δεσμευθεί να ζητήσει την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αεροπλανοφόρων και πυρηνικών υποβρυχίων στη χώρα του.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν νέο σύμφωνο –ύστερα από 40 χρόνια – υπό τη σκιά της βορειοκορεατικής επιθετικότητας.

Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, τη δεκαετία του 1970, αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια με πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πραγματοποιούσαν συχνά επισκέψεις στη Ν. Κορέα, ενώ οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές στη Νότια Κορέα. Το 1991, όμως, οι ΗΠΑ απέσυραν το σύνολο των πυρηνικών τους όπλων, ενώ το επόμενο έτος Σεούλ και Πιονγιάνγκ υπέγραφαν κοινή διακήρυξη υποσχόμενες να διακόψουν κάθε «δοκιμή, κατασκευή, παραγωγή, εισαγωγή, κατοχή, αποθήκευση, ανάπτυξη ή χρήση πυρηνικών όπλων».

Οι επανειλημμένες παραβιάσεις της διακήρυξης από την Πιονγιάνγκ τα τελευταία χρόνια, πάντως, κατέστησαν δημοφιλή σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα την πρόταση για επάνοδο των πυρηνικών όπλων στη χώρα. Στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε, ωστόσο, ότι «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη μόνιμη επάνοδο πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο».

Οι απειλές του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ για χρήση πυρηνικών όπλων και οι ανησυχίες για την ενίσχυση της οικονομικής και αμυντικής επιρροής της Κίνας στην περιοχή ώθησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε διεύρυνση της ασιατικής συμμαχίας της, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εστιάζει το ενδιαφέρον του στους ηγέτες της Σεούλ, του Τόκιο και της Μανίλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή