Νεκρός ο «εγκέφαλος» βομβιστικής επίθεσης στην Καμπούλ το 2021

Νεκρός ο «εγκέφαλος» βομβιστικής επίθεσης στην Καμπούλ το 2021

Σκοτώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν στις αρχές Απριλίου, σε επιχείρηση των Ταλιμπάν κατά πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σκότωσε τον «εγκέφαλο» της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που είχε σημειωθεί το 2021, κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Στην επίθεση αυτή είχαν σκοτωθεί 180 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών πεζοναυτών, και την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ηγέτης, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, σκοτώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν στις αρχές Απριλίου, καθώς οι Ταλιμπάν διεξήγαν μια σειρά επιχειρήσεων κατά πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Οι Ταλιμπάν εκείνη την εποχή δεν γνώριζαν την ταυτότητα του προσώπου που σκότωσαν, προσθέτει η ανακοίνωση. Ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε τις οικογένειες των 11 πεζοναυτών, του ενός ναύτη και του ενός στρατιώτη που σκοτώθηκαν στην έκρηξη κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο Ντάριν Χούβερ, πατέρας ενός από τους πεζοναύτες που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι τού παρείχαν μόνο περιορισμένες πληροφορίες και δεν αναγνώρισαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους ούτε έδωσαν τις συνθήκες του θανάτου του. Ο ίδιος ανήκει σε μια ομάδα οικογενειών που έχουν κρατήσει επαφή μετά τη βομβιστική επίθεση, υποστηρίζοντας η μία την άλλη και ανταλλάσσοντας πληροφορίες μέσω ιδιωτικής ομαδικής συνομιλίας.

Ο Χούβερ επισήμανε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, Κέλι Χένσον, έχουν περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θρηνώντας τον θάνατο του γιου τους –ενός 31χρονου επιλοχία– προσμένοντας την απόδοση ευθυνών από την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον χειρισμό της απόσυρσης. «Η δολοφονία του άγνωστου ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν μας βοηθάει σε τίποτα – δεν θα φέρει πίσω το παιδί μου», τόνισε.

Ο γιος του και οι υπόλοιποι πεσόντες ήταν μεταξύ εκείνων που πραγματοποιούσαν έλεγχο στους χιλιάδες Αφγανούς που προσπάθησαν μανιωδώς στις 26 Αυγούστου 2021 να επιβιβαστούν σε μία από τις πολυπληθείς πτήσεις για την έξοδο από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και την επίσημη αποχώρηση των Αμερικανών έπειτα από είκοσι χρόνια παρουσίας στη χώρα. Η έκρηξη στην «Abbey Gate» σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για μεγάλη επίθεση, προτρέποντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο, οι οποίοι ωστόσο αγνόησαν τις προειδοποιήσεις.

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους με έδρα το Αφγανιστάν, που αριθμεί έως και 4.000 μέλη, είναι ο πιο σκληρός εχθρός των Ταλιμπάν και η κορυφαία απειλή σε στρατιωτικό επίπεδο. Αφότου η κυβέρνηση Τραμπ κατέληξε το 2020 σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολούθησε τη συμφωνία αυτή το 2021, υπήρχε η ελπίδα στην Ουάσιγκτον πως η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση και βοήθεια για τον εξαθλιωμένο πληθυσμό της χώρας θα μπορούσε να μετριάσει τη συμπεριφορά τους.

Ομως οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που επέβαλαν νέα δρακόντεια μέτρα, που απαγορεύουν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και αποκλείουν τις γυναίκες από το να εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και υγείας. Μια ανασκόπηση της χαοτικής αποχώρησης που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, επιρρίπτει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη στον Τραμπ, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «περιορίστηκε σοβαρά» από τις αποφάσεις του προκατόχου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή