Τόμας Φρίντμαν: Γιατί η Κάμαλα είναι σημαντική στις εκλογές

Τόμας Φρίντμαν: Γιατί η Κάμαλα είναι σημαντική στις εκλογές

Η αντιπροεδρία θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην επόμενη προεδρική θητεία

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να γίνουν: το Ισραήλ δεν μπορεί να διολισθήσει στον αυταρχισμό και να γίνει σαν την Ουγγαρία του Ορμπαν, η Ουκρανία δεν πρέπει να ηττηθεί από τον Πούτιν και ο Τραμπ δεν πρέπει ποτέ να ξαναβρεθεί στον Λευκό Οίκο. Αν αυτά τα τρία πραγματοποιηθούν, ο κόσμος που θα ήθελα να αφήσω στα παιδιά και στα εγγόνια μου ενδέχεται να καταρρεύσει ολοσχερώς. Το Ισραήλ, η μόνη λειτουργική πλουραλιστική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, θα χαθεί εάν το υπάρχον ατελές δικαστικό σύστημα πάψει να λειτουργεί. Η Ε.Ε., ο δεύτερος πόλος –μετά τις ΗΠΑ– πολυεθνικής ελεύθερης αγοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα βρεθεί στο έλεος του Πούτιν. Οι ΗΠΑ, με έναν μνησίκακο Τραμπ στην εξουσία, δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιες.

Υπό αυτό το πρίσμα θέλω να μιλήσω για την αναγγελία του Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη, για νέα κάθοδό του στις εκλογές. Η επιτυχής ολοκλήρωση της παρούσας θητείας του Μπάιντεν και η πλοήγηση της δεύτερης προεδρίας του είναι κρίσιμες για την αποφυγή των τριών παραπάνω σεναρίων καταστροφής. Για τον λόγο αυτό, ο Μπάιντεν πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει.

Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι οι εκλογές του 2024 θα αποτελέσουν επανάληψη εκείνων του 2020, στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος επιμένουν ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπάιντεν θα είναι πολύ σημαντικός. Καθώς ο Μπάιντεν θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του και έτσι οι πιθανότητες προβλημάτων στην υγεία του θα είναι αυξημένες, οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν τόσο για πρόεδρο όσο και για αντιπρόεδρο – πιθανό διάδοχό του.

Εξωτερική πολιτική

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι 51,9% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν το έργο της Κάμαλα Χάρις, έναντι 40% που το θεωρούν σημαντικό. Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ψήφισα τον Τζο Μπάιντεν και δεν το έχω μετανιώσει. Πρόκειται για έναν ηθικό άνθρωπο και έναν καλό πρόεδρο. Η δυτική συμμαχία, την οποία συνέστησε και διατηρεί ενωμένη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποτέλεσε μάθημα διαχείρισης συμμαχιών και προστασίας της δημοκρατικής τάξης στην Ευρώπη. Αν αμφιβάλλετε, ρωτήστε τον Πούτιν. Σημαντική ανακούφιση πρόσφερε επίσης ο τρόπος με τον οποίο ο Μπάιντεν έβαλε στη θέση του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ευθέως για πραξικόπημα κατά της δικαστικής εξουσίας με τη δήθεν μεταρρύθμισή του. Τα αποφασιστικά λόγια του Μπάιντεν τόνωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς στις διαδηλώσεις τους υπέρ της δημοκρατίας.

Τα εσωτερικά των ΗΠΑ

Οσον αφορά τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, όπως η ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας, η διασφάλιση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στην κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ για την προώθηση της εποχής της ΑΙ και η προσφορά κινήτρων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε τεράστια κλίμακα για την ανάσχεση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ο Μπάιντεν τα πήγε καλύτερα από όσο περίμενα.

Ο Τζο Μπάιντεν θα εξασφάλιζε την ψήφο μου, ανεξάρτητα από την ηλικία του, όσο είναι σωματικά και διανοητικά ικανός, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος Δημοκρατικός με τον συνδυασμό πολιτικής ικανότητας, προσήλωσης στην ανάγκη εθνικής ενότητας, διεθνούς ακτινοβολίας και δυνατότητας να μιλάει στους οπαδούς του Τραμπ χωρίς περιφρόνηση. Θέλει ειλικρινά να αφαιρέσει το δηλητήριο από το πολιτικό μας σύστημα.

Συνειδητοποιώ, όμως, την ίδια ώρα ότι πολλοί Αμερικανοί δεν μοιράζονται την άποψή μου και ότι 30% των Ρεπουμπλικανών οπαδών του Τραμπ δεν πρόκειται να πεισθούν ό,τι και να πει ο Μπάιντεν. Αλλά αυτοί δεν θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές. Καθώς οι κάλπες του 2024 πλησιάζουν, οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι και οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να υψώσουν πάλι το ανάστημά τους. Ωστόσο, το φάσμα της διαδοχής του Μπάιντεν από την Κάμαλα Χάρις βρίσκεται συνέχεια στον νου τους. Είναι αλήθεια ότι η αντιπρόεδρος δεν ενίσχυσε το κύρος της τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα. Φταίει άραγε η δυσκολία των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ή μήπως επλήγη από συνδυασμό σεξισμού και ρατσισμού, ως η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος; Το μόνο που ξέρω είναι ότι οι αμφιβολίες για την ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας δεν έχουν διαλυθεί. Ο Μπάιντεν οφείλει να πείσει τους ανεξάρτητους και τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς ότι η Χάρις είναι η καλύτερη επιλογή για να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Επίδειξη ικανοτήτων

Την ίδια στιγμή, η Χάρις πρέπει να επιδείξει τις ικανότητές της. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τη διορίσει επικεφαλής της μετάβασης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ενα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα θα μπορούσε να τη φέρει σε επαφή με όλη τη χώρα.

Η ιδέα ότι η επιλογή των συγκεκριμένων Δημοκρατικών υποψηφίων για πρόεδρο και αντιπρόεδρο θα επέτρεπε σε μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς να επιστρέψουν στην τροχιά του Τραμπ με τρομοκρατεί. Ο Τραμπ δεν είναι ανόητος. Αν λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είναι ικανός να προτείνει για την αντιπροεδρία τη Νίκι Χέιλι, γνωρίζοντας ότι η παρουσία μετριοπαθούς γυναίκας στο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Μη γελιέστε. Η αντιπροεδρία θα παίξει κρίσιμο ρόλο στις εκλογές αυτές. Καθώς δεν θέλω ο Μπάιντεν να νικήσει με ποσοστό 50,1%, θα ήθελα το αποτέλεσμα υπέρ του να είναι σαφές και να αποτελέσει έτσι την οριστική καταδίκη του τραμπισμού και της πολιτικής διχόνοιας. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όλο τον κόσμο, προς τους Πούτιν και τους Νετανιάχου και τους Ορμπαν, ότι οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί Αμερικανοί είμαστε πιο πολλοί και πάντα πρόθυμοι να συνεργασθούμε για το κοινό καλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT