ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η αποστολή πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα

ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η αποστολή πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα

Μελετώντας τη συμφωνία-ορόσημο μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για την αποτροπή της βορειοκορεατικής επιθετικότητας, που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, υπάρχει μια παράμετρος που ξεχωρίζει.

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελετώντας τη συμφωνία-ορόσημο μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για την αποτροπή της βορειοκορεατικής επιθετικότητας, που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, υπάρχει μια παράμετρος που ξεχωρίζει. Αυτή η παράμετρος αφορά στα σχέδια αποστολής ενός αμερικάνικου πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια

«Η συνθήκη αμοιβαίας άμυνας είναι ισχυρή και περιλαμβάνει τη δέσμευση επέκτασης των μέτρων που αφορούν την πυρηνική αποτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ.

Κι ενώ πολλοί αναγνωρίζουν στην κίνηση αυτή τη συμβολική της αξία, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν το στρατιωτικό της νόημα. Συγκεκριμένα, κάποιοι επισημαίνουν ότι τα υποβρύχια έχουν τεχνικά τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» τη Βόρεια Κορέα από χιλιάδες μίλια μακριά. Ενώ άλλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η συμφωνία για αποστολή του υποβρύχιου με «τόσο δημόσιο τρόπο», υπονομεύει την αποτελεσματικότητα ενός «αθόρυβου όπλου». 

Δημοσίευμα του CNN αποπειράται να αποκρυπτογραφήσει τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας για την αποστολή του υποβρυχίου, τις στρατιωτικές του δυνατότητες, αλλά και τη γεωπολιτική διάσταση αυτής της συμφωνίας. 

Τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει 14 υποβρύχια πυρηνικής ισχύος βαλλιστικών πυραύλων (SSBN), με τα οκτώ από αυτά να εδρεύουν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και τα έξι στη Τζόρτζια.

Το Πολεμικό Ναυτικό υποστηρίζει ότι ένα SSBN κλάσης Οχάιο, έχει σχεδιαστεί για να περνά – κατά μέσο όρο – 77 ημέρες στη θάλασσα. Το εκάστοτε υποβρύχιο διαθέτει δύο πληρώματα, τα οποία εναλλάσσονται ώστε τα μέλη τους να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ξεκούρασης και εκπαίδευσης.  

«Αυτά τα υποβρύχια δεν απαιτείται να βρίσκονται κοντά στην Κορέα για να πετύχουν τους πιθανούς στόχους τους εκεί», σημειώνει ο Μπλέικ Χέρζινγκερ, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναλύσεις και δεδομένα που επικαλείται το δημοσίευμα του CNN, αναφέρουν ότι ο κάθε πύραυλος Trident μπορεί να φέρει τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, που στην πράξη σημαίνει ότι κάθε υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει περίπου 80 πυρηνικές κεφαλές. Με άλλα λόγια, όπως σημειώνει το CNN, ένα μόνο εξοπλισμένο υποβρύχιο θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα. 

Οι λόγοι της αποστολής 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρουσία ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε λιμάνι της Νότιας Κορέας έχει ξεκάθαρα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς επί της ουσίας «υποβαθμίζει» την ίδια τη στρατιωτική αξία του όπλου.

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα “απενεργοποιούν” το πιο ισχυρό στοιχείο του υποβρυχίου, τη δυνατότητα δηλαδή να διεξάγει “αόρατη” ζημιά”», δηλώνει ο Καρλ Σούστερ, πρώην μέλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη. 

«Προαπαιτούμενο της πυρηνικής αποτροπής αποτελεί το γεγονός ότι, ακόμη κι αν ο αντίπαλος γνωρίζει την ύπαρξη και την κλίμακα των πυρηνικών όπλων του εκάστοτε κράτους, αγνοεί την ακριβή έκταση ή την τοποθεσία των δυνατοτήτων τους ή τον χρόνο στον οποίο σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν», εξηγούσε ο Ντάνιελ Ποστ, στο περιοδικό Proceedings του US Naval Institute τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, ένας αμερικανικός βαλλιστικός πύραυλος που βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βόρεια Κορέα, θα εξακολουθούσε μεν να βρίσκεται εντός της εμβέλειας της Πιονγκγιάνγκ, όμως θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από τη Βόρεια Κορέα.

Αντίθετα, ένας πύραυλος που θα έφτανε σε λιμάνι της Νοτίου Κορέας θα ήταν πολύ πιο ορατός, δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στη Βόρεια Κορέα, εκτιμά ο Σούστερ.

«Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκόπευε να κάνει ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα, τώρα του δώσαμε τη θέση του υποβρυχίου και την ώρα που θα βρίσκεται εκεί», σημειώνει.

Μια κίνηση μόνο συμβολική;

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους ότι βρίσκονται στο πλευρό του.  

Άλλωστε, βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύει τις πυρηνικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας, πραγματοποιώντας δοκιμές-ρεκόρ μέσα στο 2022. Σε ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε κάνει λόγο για «εκθετική αύξηση» του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του ως απάντηση στις «απειλές» – όπως είπε – των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας.

Οι απειλές του Κιμ ενίσχυσαν τις φωνές στη Νότια Κορέα που ζητούν να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη και η Σεούλ. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν επιθυμούν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο, γι’ αυτό ακολούθησαν πρακτικές «καθησυχασμού» των συμμάχων τους τους ενισχύοντας τις δυνάμεις τους στην περιοχή.

Ο Kim Jung-sup, ερευνητής στο Κέντρο Αμυντικών Μελετών του Ινστιτούτου Sejong στη Σεούλ, εκτιμά ότι η αποστολή του υποβρυχίου αποτελεί κομμάτι της ίδιας πολιτικής και έχει σκοπεί να τονώσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ. 

«Φυσικά, πρόκειται για έναν διαφορετικού τύπου οπλισμό, αλλά στην κίνηση αυτή δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά σε επίπεδο στρατηγικής», συμπληρώνει, εξηγώντας πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Βόρεια Κορέα. 

«Ο θεμελιώδης σκοπός τους είναι να αποτρέψουν και να καθησυχάσουν», δήλωσε ο Ντρου Τόμπσον, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Στρατηγικά όπλα όπως ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων και το φορτίο του δεν προορίζονται για χρήση», καταλήγει. 

Πηγή: CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή