Η νέα αποστολή της Κάμαλα Χάρις ενόψει των εκλογών του 2024

Η νέα αποστολή της Κάμαλα Χάρις ενόψει των εκλογών του 2024

Η Χάρις επιθυμεί να ενεργοποιήσει, μέχρι την ημέρα των εκλογών, τους ψηφοφόρους που χρειάζονται περισσότερο οι Δημοκρατικοί -τις γυναίκες, τους έγχρωμους και τους νέους-, ενώ θα πρέπει να αντέξει ένα ανελέητο μπαράζ επιθέσεων από τους Ρεπουμπλικανούς.

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος αναζητούσε μια πρόγευση για το τι θα μπορούσε να προσφέρει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στην προεκλογική εκστρατεία, η ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ενδεικτική.

Επειτα από δύο χρόνια σεναρίων και εμφανίσεων που συχνά απογοήτευαν τους Δημοκρατικούς, η Χάρις είναι πιο χαλαρή, πιο δυναμική και πιο πρόθυμη να μιλήσει αυθόρμητα μετά το ταξίδι της στην Αφρική πριν από έναν μήνα.

«Αυτή είναι η αντιπρόεδρος που η Αμερική θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει για πρώτη φορά», δήλωσε η Λαφόνζα Μπάτλερ, πρώην σύμβουλος της Κάμαλα Χάρις, που ηγείται της οργάνωσης EMILY’s List.

Τώρα η Χάρις, η πρώτη (έγχρωμη) γυναίκα στη θέση αντιπροέδρου, θα δοκιμαστεί, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει δεύτερη θητεία. Αν και οι αντιπρόεδροι σπανίως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επανεκλογής, η Χάρις είναι έτοιμη να αποτελέσει εξαίρεση. Οχι μόνο ηγείται της αντεπίθεσης σε ένα σημαντικό θέμα για τους Δημοκρατικούς, τη μάχη για το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά είναι συνυποψήφια του γηραιότερου υποψηφίου στην Ιστορία, γεγονός που την καθιστά δυνάμει πρόεδρο αν χρειαστεί.

Το ζήτημα αυτό έθεσε την Τετάρτη η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, σε συνέντευξή της στο Fox News. «Αν ψηφίσετε τον Τζο Μπάιντεν, πραγματικά βασίζεστε στη Χάρις», δήλωσε η Χέιλι. «Δεν θεωρώ πιθανό ότι θα τα καταφέρει μέχρι τα 86 του χρόνια» (ηλικία στην οποία θα φτάσει στο τέλος ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του) πρόσθεσε η πολιτικός των Ρεπουμπλικανών. 

Η αποστολή της Χάρις μέχρι την ημέρα των εκλογών θα είναι να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους που χρειάζονται περισσότερο οι Δημοκρατικοί -τις γυναίκες, τους έγχρωμους και τους νέους-, ενώ θα πρέπει να αντέξει ένα ανελέητο μπαράζ επιθέσεων από τους Ρεπουμπλικανούς.

«Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι, όταν κάνουν τη διαφορά, την κάνουν οριακά», δήλωσε ο Τζόελ Γκολντστάιν, ιστορικός. «Αλλά αν κοιτάξετε την πρόσφατη Ιστορία μας, πολλές από τις προεδρικές εκλογές μας έχουν κριθεί οριακά».

Η εμφάνιση της Χάρις το βράδυ της Τρίτης, την ίδια ημέρα που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή, έδωσε μια πρώτη γεύση για το πώς θα προσεγγίσει την προεκλογική εκστρατεία. Η εστίασή της όσον αφορά τις αμβλώσεις ήταν πιο αιχμηρή απ’ ό,τι συνήθως, καθώς στοχοποίησε «εξτρεμιστές», τους οποίους κατηγόρησε ότι αφαιρούν τα δικαιώματα των ανθρώπων. Η Χάρις συνέδεσε τις προσπάθειες περιορισμού των αμβλώσεων με τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για το τι μπορεί να διδάσκεται στα σχολεία.

Ο Κορνέλ Μπέλτσερ, δημοσκόπος των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι η Χάρις είναι «πιθανώς σε καλύτερη θέση για να συνδεθεί με αυτή την κρίσιμη αναδυόμενη συνομοταξία του αμερικανικού εκλογικού σώματος, από την οποία εξαρτόμαστε απολύτως για να κερδίσουμε την πλειοψηφία».

Σε δημοσκόπηση της AP-NORC που διεξήχθη τον Ιανουάριο, το 43% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχε θετική γνώμη για τον Μπάιντεν και το 36% δήλωσε το ίδιο για τη Χάρις. Μεταξύ των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν βρισκόταν στο 78% και η Χάρις στο 67%, ενώ το 10% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τη Χάρις ώστε να έχει άποψη.

Ωστόσο, η Χάρις είχε εξέχουσα θέση στο βίντεο ανακοίνωσης του Μπάιντεν – περπατώντας δίπλα στον πρόεδρο, αγκαλιάζοντας την πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, και βγάζοντας selfie με έναν υποστηρικτή της.

Οι αρμοδιότητες της Χάρις άλλαξαν μετά την περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε τη «Roe v. Wade», την υπόθεση – ορόσημο του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Αν και προηγουμένως της είχαν ανατεθεί άλλα ζητήματα, όπως η ανάσχεση της μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική, η Χάρις αγκάλιασε γρήγορα τον νέο ρόλο της ως η πιο ένθερμη υπερασπίστρια των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Οταν διέρρευσε ένα αντίγραφο της απόφασης, η Χάρις το εξέτασε με έναν μικρό κύκλο βοηθών σε ένα γραφείο της Δυτικής Πτέρυγας. «Πώς τολμούν;», επαναλάμβανε συνεχώς, σύμφωνα με μέλος του προσωπικού της εκείνη την εποχή που ζήτησε ανωνυμία.

Η φράση αυτή συμπεριλήφθηκε γρήγορα σε μια προγραμματισμένη ομιλία της εκείνο το βράδυ. Η οργή για τις αμβλώσεις βοήθησε τους Δημοκρατικούς να περιορίσουν τις απώλειές τους στις ενδιάμεσες εκλογές και το κόμμα αναμένει ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, πιθανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, υπέγραψε πρόσφατα μια πολιτειακή απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τις έξι εβδομάδες. Οι γυναίκες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, αλλά θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα, όπως περιοριστικά μέτρα ή αστυνομική αναφορά.

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT