Κούβα: Η έλλειψη καυσίμων ακυρώνει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς για πρώτη φορά από το 1959

Κούβα: Η έλλειψη καυσίμων ακυρώνει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς για πρώτη φορά από το 1959

Από το 1959, οι αρχές διοργανώνουν μια μεγάλη μαζική εκδήλωση στην Plaza de la Revolución, όπου κινητοποιούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, διαθέτουν εκατοντάδες λεωφορεία για τους συμμετέχοντες και αφιερώνουν εκατομμύρια σε πόρους

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κούβα βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της σοβαρής έλλειψης καυσίμων σε μια κρίση η οποία δεν φαίνεται να έχει άμεση λύση στον ορίζοντα. Οι ουρές για ανεφοδιασμό στα λιγοστά βενζινάδικα της Αβάνας είναι τεράστιες, ενώ σε ορισμένες επαρχίες η πώληση βενζίνης και ντίζελ γίνεται με δελτίο. Παράλληλα έχει δοθεί προτεραιότητα στον ανεφοδιασμό των οχημάτων που προορίζονται για δημόσια χρήση, όπως ασθενοφόρα, ταξί και αυτοκίνητα κηδειών.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της μαζικής παρέλασης της Πρωτομαγιάς στην Plaza de la Revolución. Αντ’ αυτού, θα πραγματοποιηθούν μικρές πορείες στους δήμους και τις κοινότητες. Αυτή είναι η πρώτη φορά από την επανάσταση του Κάστρο που αυτή η γιορτή ακυρώνεται για οικονομικούς λόγους, καθώς το 2020 και το 2021 είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ο διευθυντής μιας σημαντικής ορχήστρας της Κούβας εξήγησε μόλις χθες ότι τον τελευταίο μήνα αναγκάστηκε να αναστείλει τρεις πρόβες, επειδή δεν μπορεί να απαιτήσει από τους μουσικούς του να χρησιμοποιήσουν τη λίγη βενζίνη που διαθέτουν για να φτάσουν εκεί ή να ξοδέψουν μια περιουσία για ταξί.

Η παρέλαση της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν είναι μια οποιαδήποτε εκδήλωση στην Κούβα. Από το 1959, οι αρχές διοργανώνουν μια μεγάλη μαζική εκδήλωση στην Plaza de la Revolución, όπου κινητοποιούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, διαθέτουν εκατοντάδες λεωφορεία για τους συμμετέχοντες και αφιερώνουν εκατομμύρια σε πόρους.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο κοινοβούλιο και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, στις 19 Απριλίου του περασμένου έτους, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να πραγματοποιήσει την παρέλασηπαρά τα προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων. Όμως, την τελευταία στιγμή οι αρχές αναθεώρησαν αυτή τη θέση και επέλεξαν τον «εξορθολογισμό των πόρων». 

Πηγή: El Pais

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή