Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης προχώρησαν στην κατάσχεση τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν, ενώ το πετρελαιοφόρο εκτελώντας δρομολόγιο έπλεε σε διεθνή ύδατα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. 

«Το πετρελαιοφόρο Advantage Sweet εξέπεμψε σήμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της σύλληψης», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ, που έχει έδρα το Μπαχρέιν. Το αμερικανικό Π.Ν. σημείωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως» το πλοίο, πρόσθεσε το αμερικανικό Π.Ν., καταγγέλλοντας ενέργειες που έρχονται «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενέργειες απειλητικές για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η ιρανική τηλεόραση αναφέρθηκε στην κατάσχεση του πλοίου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει συχνά τις ενέργειες της Τεχεράνης σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας θαλάσσια ζώνη, μια σχεδόν αποκλειστική οδό ναυσιπλοΐας για τη σύνδεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου με την παγκόσμια αγορά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, το Ιράν έχει κατασχέσει «παράνομα» τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Π.Ν.

Το 2019, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέσχεσαν τάνκερ υπό βρετανική σημαία, πριν το απελευθερώσουν δύο μήνες αργότερα.

Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και επέβαλε κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή