Ρον ΝτεΣάντις κατά Disney: «Εχει έρθει καινούργιος σερίφης στην πόλη»

Ρον ΝτεΣάντις κατά Disney: «Εχει έρθει καινούργιος σερίφης στην πόλη»

Ο κολοσσός της ψυχαγωγίας προκάλεσε την οργή του κυβερνήτη πέρυσι, όταν ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις πολιτικές δωρεές στην πολιτεία και δήλωσε ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει οργανώσεις που εργάζονται για να αντιταχθούν στον νέο νόμο της πολιτείας που περιορίζει τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτοποίησης φύλου στην τάξη.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Disney προσέφυγε χθες, Τετάρτη, εναντίον του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, κατηγορώντας τον ότι οργανώνει μια εκστρατεία «κυβερνητικών αντιποίνων» εναντίον της.

Στην προσφυγή της, η Walt Disney Parks and Resorts κατηγορεί τον ΝτεΣάντις ότι ενορχήστρωσε μια «εκστρατεία στοχευμένων κυβερνητικών αντιποίνων» εναντίον της για να την τιμωρήσει επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην «ελευθερία της έκφρασης».

Αυτή η «εκστρατεία» πλέον «απειλεί τις εμπορικές δραστηριότητες της Disney, θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον της στην περιοχή και παραβιάζει τα συνταγματικά της δικαιώματα», σύμφωνα με την εταιρεία.

Με την προσφυγή αυτή κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ του ψυχαγωγικού ομίλου και του Ρεπουμπλικανού πολιτικού, που έχει βλέψεις για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο κολοσσός της ψυχαγωγίας προκάλεσε την οργή του κυβερνήτη πέρυσι, όταν ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πολιτικές δωρεές στην πολιτεία και δήλωσε ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει οργανώσεις που εργάζονται για να αντιταχθούν στον νέο νόμο της πολιτείας που περιορίζει τη διδασκαλία του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτοποίησης φύλου στην τάξη.

Τον Φεβρουάριο, ο ΝτεΣάντις ακύρωσε το ειδικό καθεστώς της Disney στην πολιτεία, αναστέλλοντας τη σχετική αυτονομία που είχε η εταιρεία από τη δεκαετία του 1960. Επίσης αναδιοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της ειδικής περιφέρειας όπου βρίσκεται το Disney World, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δεκάδες ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης.

Αυτό το διοικητικό συμβούλιο ήταν αρμόδιο για την επίβλεψη της εκμετάλλευσης της γης γύρω από το Disney World. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει πλέον την εξουσία να διορίζει μέλη σε αυτό, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνον οι ιδιοκτήτες γης στην περιφέρεια αυτή, μεγέθους 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εταιρεία Disney έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος της γης εκεί.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο ΝτεΣάντις δήλωσε: «Εχει έρθει καινούργιος σερίφης στην πόλη».

Στις αρχές Απριλίου, ο επικεφαλής της Disney, Μπομπ Ιγκερ, κατηγόρησε δημοσίως τον ΝτεΣάντις ότι λαμβάνει «αντιεμπορικά μέτρα» τα οποία παραβιάζουν «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» της εταιρείας.

Στη συνέχεια, επιτροπή αρμόδια για τον τουρισμό, που συστήθηκε προσφάτως και τα μέλη της διορίστηκαν από τον ίδιο τον κυβερνήτη, ακύρωσε, την Τετάρτη, μια εμπορική συμφωνία που είχε συναφθεί τελευταία με το Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου εργάζονται 75.000 άνθρωποι και προσελκύει 50 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Η Disney αντέδρασε καταγγέλλοντας στην προσφυγή της «ένα μέτρο αντιποίνων, προφανώς αντιεμπορικό και προφανώς αντισυνταγματικό». Η εταιρεία εκτίμησε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από αυτή την προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζομένους της, τους πελάτες της και τους συνεργάτες της».

Η Disney προβλέπει πως θα επενδύσει περισσότερα από 17 δισ. δολάρια στο Disney World, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες στη Φλόριντα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT