Οι εκλογές στην εποχή των deepfakes

Οι εκλογές στην εποχή των deepfakes

Δυνητικά «ανατρεπτικά» τεχνολογικά εργαλεία επηρεάζουν την κούρσα στον δρόμο προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024.

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν, άλλοτε, κάτι το οποίο ο μέσος δυτικός ψηφοφόρος θα μπορούσε να περιγράψει μεν αλλά κατά τρόπο μάλλον αφηρημένο. Οι συσκευές που χρησιμοποιούσε μπορεί να την είχαν ήδη σε έναν βαθμό ενσωματώσει στις λειτουργίες τους ως τεχνολογία, ο ίδιος ωστόσο δεν είχε καμία «απτή» σχέση μαζί της, τουλάχιστον όχι εν γνώσει του.

Όλα αυτά, ωστόσο, άλλαξαν τον περασμένο χρόνο, όταν εκατομμύρια «απλοί» ψηφοφόροι άρχισαν να δοκιμάζουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI και το DALL-E.

Η τεχνητή νοημοσύνη, λοιπόν, ως τεχνολογία «εκδημοκρατίζεται», διαμορφώνοντας όμως κατά αυτόν τον τρόπο ένα περιβάλλον νέων πιέσεων σε βάρος της ιδίας της δημοκρατίας, όπως αναφέρει ο Θορ Μπένσον σε άρθρο του για το αμερικανικό περιοδικό Wired.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αρχίσουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αποκτώντας διαστάσεις απειλής ενόψει των αμερικανικών προεδρικών του 2024, ειδικά εάν πολλαπλασιαστούν τα ηχητικά αρχεία, οι εικόνες και τα βίντεο των υποψηφίων που αποτελούν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αλήθειας και ψεύδους θα μπορούσε να αρχίσει να θολώνει πολύ περισσότερο από όσο ήδη έχει σε μια εποχή αχαλίνωτης παραπληροφόρησης, σημειώνει στο άρθρο του το Wired.

«Έχουμε δει αρκετά δραματικές αλλαγές αναφορικά με τα εργαλεία παραγωγής, ιδίως τον τελευταίο χρόνο. Νομίζω ότι η κλίμακα του περιεχομένου που βλέπουμε τώρα να παράγεται σχετίζεται άμεσα με αυτό το δραματικό άνοιγμα της προσβασιμότητας (σ.σ. των AI εργαλείων σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό απλών χρηστών)», σχολιάζει ο ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Henry Ajder, μιλώντας στο Wired.

Το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει υλικό πολιτικής/κομματικής προπαγάνδας που θα προέρχεται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης καθώς κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει.

Ο Έλιοτ Χίγκινς, της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο στο Twitter φωτογραφίες αστυνομικών που συλλαμβάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ, φωτογραφίες τις οποίες δημιούργησε με το πρόγραμμα Midjourney v5 όπως παραδέχτηκε δημόσια ο ίδιος, αναφέροντας ότι, προφανώς, δεν πρόκειται για πραγματικά ενσταντανέ.

Το «προφανές», ωστόσο, δεν είναι πάντοτε το ίδιο προφανές σε όλους, ειδικά εάν τα κίνητρα πίσω από τη δημιουργία του είναι κακόβουλα ή αθέμιτα.

Σημειώνεται ότι προ μηνών είδε το φως της δημοσιότητας και ένα fake-video στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζεται να δηλώνει ότι «μπορεί να έχει δόσεις άνοιας που και που, αλλά έχει και μυαλό ξυράφι…» που τον καθιστά «εξυπνότερο από τις μεγαλύτερες διάνοιες της τεχνολογίας», ενώ προϊόν τεχνητής νοημοσύνης ήταν και οι σκηνές χάους σε έτερο, ρεπουμπλικανικής προέλευσης, βίντεο με θέμα όσα θα συνέβαιναν στις ΗΠΑ αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων εάν («what if…») ο Μπάιντεν εξασφάλιζε μια νέα τετραετία στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε δει το φως της δημοσιότητας και ένα fake video στο οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλούσε τους στρατιώτες του να παραδοθούν καταθέτοντας τα όπλα.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της κομματικής προπαγάνδας καθώς κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει.

Πλέον το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν ο καθένας θα μπορεί να ανοίγει τον φορητό του υπολογιστή και, καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια, να δημιουργεί στα γρήγορα ένα πειστικό πλην όμως deepfake «ντοκουμέντο» με πρωταγωνιστή έναν πολιτικό;

Προγράμματα όπως τα DALL-E, Midjourney και Stable Diffusion επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργεί εικόνες χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Προγράμματα όπως εκείνα της εταιρείας ElevenLabs επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει φωνές που μιμούνται άλλες φωνές λέγοντας όσα τους υπαγορεύσει ο εκάστοτε χρήστης. Αυτό που προς το παρόν δεν είναι εύκολο να παραχθεί είναι πραγματικά πειστικά deepfake βίντεο, ακόμη και αυτό ωστόσο μπορεί να έχει αλλάξει σε έναν χρόνο από σήμερα, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Henry Ajder στο περιοδικό Wired.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα ιστότοπος στον οποίο να μπορείς να πεις: “Φτιάξε μου ένα βίντεο με τον Τζο Μπάιντεν να λέει το και το”. Αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ειδικοί (σ.σ. των εταιρειών Runway, Google και Meta, μεταξύ άλλων) εργάζονται ήδη πάνω στη μετατροπή κειμένου σε βίντεο (σ.σ. text-to-video)», λέει ο Hany Farid, καθηγητής στη σχολή πληροφορικής του αμερικανικού UC Berkeley.

Ο Θορ Μπένσον του Wired, από την πλευρά του, σημειώνει ότι «είναι εύκολο να φανταστούμε κάποιον σαν τον Ντόναλντ Τραμπ να μοιράζεται deepfake περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυριζόμενος ότι είναι αληθινό». «Ένα deepfake με πρωταγωνιστή τον Μπάιντεν θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις εκλογές», συνεχίζει ο Μπένσον, «και πολλοί μπορεί να μην ανακαλύψουν ποτέ ότι αυτό δημιουργήθηκε από κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης». Έρευνες έχουν άλλωστε ήδη δείξει ότι τα fake news εξαπλώνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τις πραγματικές ειδήσεις.

«Ακόμα κι αν τα deepfakes δεν εξαπλωθούν αποκτώντας πιο μαζικές διαστάσεις πριν από τις εκλογές του 2024, οι οποίες ωστόσο ακόμη είναι 18 μήνες μακριά, και μόνο το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθεί τέτοιου είδους περιεχόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογές. Η γνώση ότι ψευδείς εικόνες, ήχοι και βίντεο μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά εύκολα, θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να μην εμπιστεύονται ούτε το νόμιμο υλικό που συναντούν», σημειώνει ο Μπένσον μέσα από τον ιστοχώρο του περιοδικού Wired.

Με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις, μπορούν ωστόσο να δημιουργηθούν και εκείνα τα αντίδοτα (watermarks, fingerprints, κρυπτογραφημένες υπογραφές C2PA, εργαλεία fact-checking) που θα ξεμπροστιάζουν τα deepfakes…

Με πληροφορίες από Wired, Ars Technica, the Verge

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT