ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Μια πολύκροτη διαρροή με σκοτεινό παρελθόν

ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Μια πολύκροτη διαρροή με σκοτεινό παρελθόν

Ρατσιστικό υπόβαθρο και ροπή στη βία είχε ο δράστης που ανέβασε στο Διαδίκτυο απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Τζακ Τεϊξέιρα, που υπηρετούσε στην Εθνοφρουρά της Μασαχουσέτης και κατηγορείται ότι ανέβασε στο Διαδίκτυο απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και μυστικών υπηρεσιών, προσπάθησε να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τις Αρχές και είχε προβληματικό παρελθόν τοποθετήσεων με ρατσιστικό χρώμα και προδιάθεση για τη βία, σύμφωνα με υπόμνημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το 18σέλιδο έγγραφο κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το αμερικανικό κράτος υποστηρίζουν ότι η κράτηση του Τεϊξέιρα πρέπει να παραταθεί επ’ αόριστον γιατί ο συλληφθείς αντιπροσωπεύει έναν «σοβαρό κίνδυνο» και ενδέχεται να κατέχει πληροφορίες που θα ήταν «τρομερά χρήσιμες σε εχθρικά κράτη». Σημειώνουν επίσης ότι τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν εξαιτίας του στο Διαδίκτυο «είναι κατά πολύ περισσότερα απ’ ό,τι έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα».

Ρατσιστικό υπόβαθρο και ροπή στη βία είχε ο δράστης που ανέβασε στο Διαδίκτυο απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου.

Οι εκπρόσωποι της γενικής εισαγγελίας έθεσαν ερωτήματα για την ψυχική υγεία του νεαρού αεροπόρου της Εθνοφρουράς, αποκαλύπτοντας ότι είχε αποβληθεί από λύκειο το 2018 ύστερα από ανησυχητικά σχόλια που έκανε για τα κοκτέιλ μολότοφ και τη χρήση όπλων, και ότι έψαχνε στο Ιντερνετ για πληροφορίες γύρω από πολύνεκρες επιθέσεις με όπλα. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι ο Τεϊξέιρα «εμπλεκόταν κατ’ επανάληψη σε συζητήσεις για δολοφονίες και άλλες πράξεις βίας» στην ίδια διαδικτυακή πλατφόρμα, την Discord, στην οποία θα ανέβαζε αργότερα τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου. Επιπλέον σημειώνεται ότι γύρω από το κρεβάτι του, στο σπίτι των γονιών του, είχε τοποθετήσει όπλα και στολές εκστρατείας.

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος αναφέρεται ότι ο Τεϊξέιρα ήταν «επιρρεπής σε ρατσιστικά σχόλια». Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να συνεχιστεί επ’ αόριστον η κράτησή του, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρουν ότι υπό το κράτος πανικού, καθώς έσφιγγε γύρω του ο κλοιός των διωκτικών αρχών, προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες, καλώντας τα μέλη μιας ομάδας διαδικτυακών συζητήσεων να διαγράψουν όλα τα μηνύματα που είχαν αναρτήσει και να αποπροσανατολίσουν τους ανακριτές.

Ο Τζακ Τεϊξέιρα συνελήφθη στις 13 Απριλίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών χωρίς εξουσιοδότηση. Στο υπόμνημα των εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζεται ότι η βαρύτητα των καταγγελλόμενων πράξεων θα μπορούσε να επιφέρει ποινή κάθειρξης 25 ετών «ή και πολύ παραπάνω», σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή