Ξεμένει από ευρώ το ταμείο συντάξεων της Ευρωβουλής – Οι τρεις επιλογές

Ξεμένει από ευρώ το ταμείο συντάξεων της Ευρωβουλής – Οι τρεις επιλογές

Ετήσιο έλλειμμα 23 εκατ. ευρώ θα κληθούν να καλύψουν σύντομα οι φορολογούμενοι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ίσως κληθούν σύντομα να καλύψουν ένα κενό τουλάχιστον 23 εκατ. ευρώ ετησίως, που αφορά την κάλυψη των συντάξεων των ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, το συνταξιοδοτικό ταμείο του Ευρωκοινοβουλίου, που αφορά εκατοντάδες πρώην βουλευτές, φαίνεται πως κοντεύει να στερέψει καθώς αντιμετωπίζει σε βάθος χρόνου έλλειμμα σχεδόν 308 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Politico, o γραμματέας του Ευρωκοινοβουλίου Αλεσάντρο Κιοκέτι συνέταξε προσφάτως ένα εσωτερικό έγγραφο στο οποίο αναφέρει πως «το ταμείο σύντομα θα μείνει χωρίς κεφάλαιο», καθώς βρίσκεται ήδη σε «δραματική οικονομική κατάσταση». Το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου συζητήθηκε εκτενώς σε κεκλεισμένων των θυρών συνέλευση στο Στρασβούργο την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί κάποιο σχέδιο δράσης. «Το να μην κάνουμε κάτι είναι η μόνη επιλογή που είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής ύστερα από τη συνεδρίαση.

Το ταμείο –τις επενδύσεις του οποίου διαχειρίζεται μια ανεξάρτητη επιχείρηση με έδρα το Λουξεμβούργο– διαθέτει μόλις 55 εκατ. ευρώ από τα 363 εκατ. που προβλέπεται ότι θα πρέπει να εκταμιεύσει σε συντάξεις έως το 2074. Αυτό σημαίνει πως το κεφάλαιο της Ε.Ε., το οποίο βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη φορολογία, μπορεί να χρειαστεί μια ενίσχυση της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τρεις επιλογές

Η συζήτηση της 17ης Απριλίου πάνω στο έγγραφο του Κιοκέτι, την οποία συντόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, κατέληξε σε τρεις πιθανές επιλογές.

Η πρώτη θα ήταν απλώς να μη γίνει τίποτα. Αυτό θα σήμαινε ότι το ταμείο θα αδειάσει στην ώρα του και κατόπιν το Ευρωκοινοβούλιο (και οι φορολογούμενοι) θα αναλάβουν «πιθανότατα» το κόστος των συντάξεων των ευρωβουλευτών.

Η δεύτερη λύση αφορά μια ρευστοποίηση του ταμείου και την απόδοση ενός εφάπαξ ποσού σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ η τρίτη περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις που θα αφορούν συνδυαστικά την αύξηση του νόμιμου ορίου συνταξιοδότησης των ευρωβουλευτών και τη μείωση των ποσών, καθώς και των σχετικών δικαιούχων στο μέλλον.

Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των ευρωβουλευτών είναι τα 63 έτη και το ποσό ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε χρόνο υπηρεσίας αλλά δεν γίνεται να ξεπερνά το 70% του μισθού που λάμβανε ο βουλευτής εν ενεργεία. Αυτή τη στιγμή, 914 άτομα, τα περισσότερα πρώην ευρωβουλευτές ή μέλη των οικογενειών τους, λαμβάνουν κατά μέσον όρο 2.206 ευρώ τον μήνα.

Το Κοινοβούλιο έχει δώσει αρκετές νομικές μάχες εναντίον των δικαιούχων του ταμείου –και κέρδισε– αφού αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης και αυστηροποίησε ορισμένους άλλους όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να σταματήσει το συνταξιοδοτικό ταμείο να αποστραγγίζει τα οικονομικά αποθέματα του θεσμικού οργάνου.

Η Λάρα Γουόλτερς, Ολλανδή ευρωβουλευτής στην ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, έγραψε στο Politico πως «όποια επιλογή γίνει πρέπει να μη γίνει εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ακόμη και αν το Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να κρατήσει το ταμείο του ζωντανό, δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να διατηρήσει το τρέχον ύψος των συντάξεων».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή