Ουκρανία: Πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις τη νύχτα – Τουλάχιστον 13νεκροί

Ουκρανία: Πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις τη νύχτα – Τουλάχιστον 13νεκροί

Στο Ουμάν σκοτώθηκαν 10 πολίτες και στο Ντνίπρο άλλοι δύο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή σε διάφορους τομείς της Ουκρανίας, που απέχουν πολύ μεταξύ τους, από την πρωτεύουσα Κίεβο μέχρι την κεντρική Ουκρανία και τη νότια περιφέρεια Μικολάιβ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 13 πολιτών.

Η ουκρανική πρωτεύουσα και πόλεις σε διάφορους τομείς της χώρας συνταράχτηκαν από πολλές εκρήξεις, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax και αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου διαβεβαίωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση. Οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 21 πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Κιέβου από τους 23 που έστειλαν οι Ρώσοι.

Ωστόσο άλλοι πύραυλοι έπληξαν την πόλη Ουμάν της κεντρικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 αμάχους σε πολυκατοικία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν μέρος της πολυκατοικίας να έχει χτυπηθεί και να φλέγεται. Τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε και διακρίνονται συντρίμμια και κομμάτια μπετόν σκορπισμένα στον δρόμο.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Τσερκάσι, Ιγόρ Τάμπουρετς, ανέφερε ότι δύο πύραυλοι Κρουζ έπληξαν άμεσα ένα κτίριο κατοικιών και ένα κτίριο αποθήκης στο Ουμάν. Ζημιές υπέστησαν άλλες εννέα πολυκατοικίες. Ηδη 11 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ υπάρχουν εννέα τραυματίες που νοσηλεύονται, όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ανάμεσα στους νεκρούς φέρονται να βρίσκονται και δύο παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών.

Ουκρανία: Πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις τη νύχτα – Τουλάχιστον 13νεκροί-1

«Ο εχθρός επιτέθηκε ξανά στην Ουκρανία με πυραύλους και UAV», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι στόχοι των τρομοκρατών είναι πολίτες και αντικείμενα. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης με πυραύλους στο Ουμάν, υπέστησαν ζημιές περίπου 10 πολυκατοικίες. Σε μία από αυτές, η καταστράφηκε ολόκληρη η είσοδος. Ανθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Δυστυχώς υπάρχουν τραυματίες και νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί,» πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Αλλο πυραυλικό πλήγμα στο Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, δηλαδή μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ.

«Μια νεαρή κι ένα παιδί τριών ετών σκοτώθηκαν», ανέφερε ο κ. Φιλάτοφ μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Από την επίθεση στο Κίεβο τραυματίστηκαν δύο άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο κορίτσι, με βάση τις ουκρανικές αρχές. Πιθανότατα οι τραυματισμοί οφείλονται σε θραύσματα από ρωσικούς πυραύλους που κατέρριψε η ουκρανική αεράμυνα, με βάση Δυτικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστότοπους δικτύωσης και τις πληροφορίες του ουκρανικού Ιντερφάξ σημειώθηκαν επίσης εκρήξεις στις πόλεις Κρεμεντσούκ και Πολτάβα (κεντρικά).

«Διασώστες και αστυνομικοί εργάζονται στα σημεία των χτυπημάτων. Ολη η βοήθεια θα παρασχεθεί το συντομότερο δυνατό. Και η Ρωσία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το καθεστώς της ως δολοφονικής χώρας. Θα εκδικηθούμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ιγόρ Κλιμένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ukrinform, Al Jazeera

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή