Ουγγαρία: Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τον εθνικιστικό λαϊκισμό… ενώπιον του Ορμπαν

Ουγγαρία: Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τον εθνικιστικό λαϊκισμό… ενώπιον του Ορμπαν

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στην ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι η υποδοχή μεταναστών θα ήταν ένδειξη χριστιανικότητας, κατά την ομιλία του ενώπιον της ουγγρικής ηγεσίας στο προεδρικό μέγαρο της Βουδαπέστης.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τους κινδύνους που προέρχονται από την ενίσχυση του εθνικισμού στην Ευρώπη και, απευθυνόμενος στην ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε ότι η υποδοχή μεταναστών μαζί με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο θα ήταν ένδειξη χριστιανικότητας, κατά την ομιλία του ενώπιον της ουγγρικής ηγεσίας στο προεδρικό μέγαρο της Βουδαπέστης.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ουγγαρία, ο πάπας απηύθυνε έκκληση για την απόρριψη των αυτοαναφορικών μορφών του λαϊκισμού και των αυστηρών εθνικιστικών συμφερόντων και ζήτησε την επιστροφή του «ευρωπαϊκού πνεύματος» που οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της σύγχρονης μεταπολεμικής Ευρώπης, λέγοντας ότι οι χώρες «οφείλουν να βλέπουν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα».

Στην ομιλία του ενώπιον του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, ο πάπας προειδοποίησε για την τάση εσωστρέφειας και επέμεινε για «την ανάγκη ανοίγματος στους άλλους».

Το πνεύμα του ουγγρικού Συντάγματος, που καλεί στον σεβασμό των μειονοτήτων, «είναι πραγματικά ευαγγελικό, απορρίπτοντας μια κάποια τάση, που ορισμένες φορές χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις παραδόσεις και ακόμη και την πίστη, εσωστρέφειας», είπε.

Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαφημίζει την προσήλωσή του στη θρησκεία και τη βούλησή του να υπερασπιστεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών.

Θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο πάπας από την πλευρά του δεν σταματά να απευθύνει εκκλήσεις για μεγαλόψυχη υποδοχή και δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι ένα θέμα, το θέμα της υποδοχής (ξένων) που προκαλεί πολλές συζητήσεις στην εποχή μας και είναι βεβαίως σύνθετο. Είναι επείγον, ως Ευρώπη, να εργασθούμε σε δρόμους ασφαλείς και νόμιμους, σε κοινούς μηχανισμούς απέναντι σε ένα ιστορικό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με την απόρριψη», είπε.

Ο πάπας απηύθυνε, παράλληλα, σήμερα, έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, ζητώντας να καταβληθούν «δημιουργικές προσπάθειες για την ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT