Ο «Λίθος του Πεπρωμένου» μεταφέρθηκε από τη Σκωτία στο Λονδίνο για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Ο «Λίθος του Πεπρωμένου» μεταφέρθηκε από τη Σκωτία στο Λονδίνο για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Η προέλευση της πέτρας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην ορκωμοσία των βασιλιάδων της Σκωτίας ήδη από τις αρχές του 9ου αιώνα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O «Λίθος του Πεπρωμένου» μεταφέρθηκε από το Κάστρο του Εδιμβούργου στο Λονδίνο για την επικείμενη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. 

Ο «Λίθος του Σκόουν» ή «Λίθος του Πεπρωμένου» φυλάσσεται στην Αίθουσα του Στέμματος του Κάστρου του Εδιμβούργου. Πρόκειται για ένα κομμάτι κόκκινου ψαμμίτη βάρους 150 κιλών με μακρά ιστορία.

Η προέλευση της πέτρας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην ορκωμοσία των βασιλιάδων της Σκωτίας ήδη από τις αρχές του 9ου αιώνα.

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Α’ άρπαξε την πέτρα από τους Σκωτσέζους το 1296 και ενσωματώθηκε στον θρόνο στέψης που παρήγγειλε το 1308 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Αυτός ο θρόνος έχει χρησιμοποιηθεί από τότε στις τελετές στέψης Άγγλων και Βρετανών μοναρχών από τον Ερρίκο Δ’ το 1399.

Η ιστορική πέτρα παρέμεινε εκεί για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι την προσωρινή «ανάκτησή» της από μέλη του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος το 1950. Την ημέρα των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς, τέσσερις φοιτητές πραγματοποίησαν μια παράτολμη επιδρομή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, πήραν τον λίθο και τον μετέφεραν πίσω στην πατρίδα του. Ο εντοπισμός του λίθου ανατέθηκε σε Άγγλους επιθεωρητές που αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια στην έρευνά τους. Τελικά η πέτρα εντοπίστηκε στα ερείπια του Αββαείου Arbroath, στην κομητεία Άνγκους, τρεις μήνες αργότερα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή