Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας κατηγορεί τον Μαδούρο για «νεοφιλελευθερισμό»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας κατηγορεί τον Μαδούρο για «νεοφιλελευθερισμό»

Ο γενικός γραμματέας του Όσκαρ Φιγκέρα κάνει λόγο για σχέδιο του Μαδούρο να θέσει εκτός νόμου το κόμμα όπως έκανε στο παρελθόν με τα κόμματα Patria Para Todos και Podemos

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχέση του καθεστώτος Μαδούρο με έναν από τους παραδοσιακούς συμμάχους του – το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV) – βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Οι ηγέτες του κόμματος υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο τα αιτήματα των συνδικάτων για καλύτερους μισθούς. Παράλληλα καταγγέλουν την διαφθορά της κυβέρνησης, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα που θα περιλαμβάνει και τον ίδιο τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Το κόμμα PCV έχει επίσης ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του πρώην προέδρου του κρατικού εργοστασίου χαρτονιού Cartones de Venezuela. Ο Λεονέρ Αζουάχε φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκκαθάρισης του Μαδούρο «κατά της διαφθοράς» και φέρεται να αυτοκτόνησε στο κελί του λίγες ημέρες μετά. 

Στα τέλη του 2022, το PCV κατήγγειλε την κυβέρνηση Μαδούρο στην Αβάνα κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξένησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας. Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου του PCV, Χέκτορ Ροδρίγκεζ είπε στο ακροατήριο: «Η πρόσφατη εμπειρία της Βενεζουέλας αποκαλύπτει τα όρια του προοδευτισμού. Εγκατέλειψε τις πολιτικές της εθνικοποίησης στρατηγικών βιομηχανιών, της αντιμετώπισης των μεγάλων γαιοκτημόνων και της υπεράσπισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων υπέρ μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης των τιμών».

Οι συγκρούσεις στην Εθνοσυνέλευση μεταξύ των εκπροσώπων του PCV και των ανθρώπων του Μαδούρο με επικεφαλής τον Χόρχε Ροντρίγκεζ έχουν οξυνθεί τελευταία. Το PCV αντιτίθεται στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας που επιχειρεί ο Μαδούρο, την ώρα που το κυβερνών κόμμα της το κατηγορεί ότι συνωμοτεί με την αντιπολίτευση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπονομεύσει την Μπολιβαριανή επανάσταση του Ούγκο Τσάβες. 

Ο γενικός γραμματέας του PCV Όσκαρ Φιγκέρα κάνει λόγο για σχέδιο του Μαδούρο να θέσει εκτός νόμου το κόμμα όπως έκανε στο παρελθόν με τα κόμματα Patria Para Todos και Podemos. 

Το PCV αποτελεί μέρος της μπολιβαριανής επανάστασης από τότε που ο Ούγκο Τσάβες εξελέγη πρόεδρος το 1999. Συσπειρώθηκε με την Patria Para Todos, το Κίνημα Tupamaro και άλλες αριστερές οργανώσεις της μειονότητας για να δημιουργήσουν μια συμμαχία με το PSUV (κυβερνών κόμμα) που ονομάζεται Polo Patriótico, ένα μπλοκ που δημιουργήθηκε από τον Τσάβες για να νικήσει την αντιπολίτευση.

Η συνεργασία μεταξύ του PCV και των κυβερνήσεων Τσάβες-Μαδούρο δεν ήταν πάντα αγαστή. Το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Βενεζουέλας αρνήθηκε να συγχωνευθεί με τα αριστερά κινήματα που γέννησαν το PSUV το 2006, παρά την προσωπική έκκληση του Τσάβες. Οι διαφωνίες αυτές διευθετήθηκαν φιλικά και οι κομμουνιστές της χώρας υποστήριξαν σταθερά τον Μαδούρο στις οικονομικές του αποφάσεις και στις προσπάθειές του να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, οι ρωγμές στη σχέση έχουν γίνει ευρύτερες και βαθύτερες.

Πηγή: El Pais

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή