Επαφές Επσταϊν με Τσόμσκι δείχνει το ημερολόγιό του

Επαφές Επσταϊν με Τσόμσκι δείχνει το ημερολόγιό του

Ο 94χρονος στοχαστής υποστήριξε ότι στις συναντήσεις τους συζητούσαν απλώς για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκτενές αποκλειστικό δημοσίευμα η Wall Street Journal παρουσίασε την Κυριακή κομμάτια από το διαβόητο προσωπικό ημερολόγιο του Τζέφρι Επσταϊν, το οποίο φωτίζει περαιτέρω την προσωπική ζωή και τις επαφές του μεγιστάνα, που κατηγορήθηκε για πάνω από 30 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εξώθησης σε πορνεία.

Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ονόματα υψηλού προφίλ, καθώς και λεπτομερές πλάνο των ταξιδιών που πραγματοποιούσε –μόνος ή με συνοδεία– με το ιδιωτικό του τζετ.

Ενα από τα ονόματα των επαφών που βρίσκονται στο ημερολόγιο είναι κι εκείνο του ακαδημαϊκού και πολιτικού ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, τον οποίο η εφημερίδα αναζήτησε για να πάρει πληροφορίες. Στο σχετικό email, ωστόσο, ο Τσόμσκι απάντησε: «Κατ’ αρχάς, δεν σας αφορά. Ούτε αφορά κανέναν άλλον. Κατά δεύτερον, απλώς τον γνώριζα και συναντηθήκαμε μερικές φορές».

Οι μεταξύ τους συναντήσεις φαίνεται να έλαβαν χώρα ανάμεσα στο 2015 και το 2016, ενώ προκύπτει επίσης πως πήραν μαζί μία πτήση ώστε να παραβρεθούν σε δείπνο με τον Γούντι Αλεν και τη σύζυγό του Σουν-Γι Πρεβίν, η οποία είναι επίσης και θετή κόρη της πρώην γυναίκας του, Μία Φάροου.

«Εάν υπήρξε κάποια πτήση, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω, θα ήταν από τη Νέα Υόρκη στη Βοστώνη. 30 λεπτά», δήλωσε ο Τσόμσκι. «Δεν γνωρίζω την αρχή που με υποχρεώνει να σας ενημερώσω για τη βραδιά που πέρασα με έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη», πρόσθεσε ο 94χρονος στοχαστής, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος και ο Επσταϊν συζητούσαν απλώς για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο Επσταϊν είχε κατηγορηθεί ήδη από το 2008 για την κακοποίηση μιας 14χρονης στη Φλόριντα, όπου είχε τιμωρηθεί σε κάθειρξη 13 μηνών με εκτεταμένη κοινωνική εργασία. «Αυτό που γνώριζα για τον Τζέφρι Επσταϊν ήταν ότι είχε καταδικαστεί για έγκλημα και είχε εκτίσει την ποινή του», είπε ο Τσόμσκι. «Σύμφωνα με τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό θεωρείται σωφρονισμός και μια νέα αρχή».

Αλλα ονόματα που βρέθηκαν στο τετράδιό του είναι του νυν αρχηγού της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, καθώς κι εκείνο της Κάθριν Ρούμλερ, κορυφαίας δικηγόρου της Goldman Sachs και συμβούλου του Λευκού Οίκου την εποχή της προεδρίας Ομπάμα.

Ο Τζέφρι Επσταϊν αυτοκτόνησε στο κελί του στη Νέα Υόρκη στις 10 Αυγούστου 2019 περιμένοντας να του απαγγελθούν κατηγορίες για πολλαπλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκπόρνευσης ανηλίκων. Η σύζυγός του, Γκισλέν Μάξουελ, η οποία κρίθηκε ένοχη για συνέργεια σε πολλές από τις υποθέσεις αυτές, βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο στη φυλακή καταδικασμένη σε κάθειρξη είκοσι ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή