Upskirting: Η Ιαπωνία ποινικοποιεί το σεξουαλικό έγκλημα σε μια σαρωτική νομοθετική μεταρρύθμιση

Upskirting: Η Ιαπωνία ποινικοποιεί το σεξουαλικό έγκλημα σε μια σαρωτική νομοθετική μεταρρύθμιση

Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση άνω των τριών χρόνων ή πρόστιμο τουλάχιστον 3 εκατ. γιεν (περί των 22.000 δολαρίων). 

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία θεσπίζει τους πρώτους νόμους κατά της λήψης φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικής εκμετάλλευσης άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους. 

Το νομοσχέδιο κατά «των ηδονοβλεπτικών φωτογραφιών» θα ποινικοποιούν ενέργειες όπως το upskirting (λήψη φωτογραφιών χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση κάποιου) και την κρυφή καταγραφή σεξουαλικών πράξεων. 

Μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων εκδικάζονταν βάσει τοπικών νόμων, οι οποίοι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από περιφέρεια σε περιφέρεια. 

Το νομοσχέδιο αυτό, μέρος μια ευρύτερης μεταρρύθμισης της ιαπωνικής νομοθεσίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα, αναμένεται να διευρύνει και τον ορισμό του βιασμού. 

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος θα απαγορεύει ρητά τη λήψη, κατοχή ή διανομή των γεννητικών οργάνων κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Και θα ποινικοποιεί την πράξη της λήψης φωτογραφιών ανθρώπων που χειραγωγούνται εν αγνοία τους σε σεξουαλικές στάσεις. 

Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση άνω των τριών χρόνων ή πρόστιμο τουλάχιστον 3 εκατ. γιεν (περί των 22.000 δολαρίων). 

Η νομοθετική αυτή μεταρρύθμιση αναμένεται να υπερψηστεί τον επόμενο μήνα. Είναι δε, αποτέλεσμα επικρίσεων και πιέσεων της κοινής γνώμης για ισχυρότερους νόμους που θα ποινικοποιούν πράξεις που διευκόλυνε η τεχνολογία και οι φωτογραφίες μέσω κινητών. 

Το 2021, η ιαπωνική αστυνομία πραγματοποίησε πάνω από 5.000 συλλήψεις για κρυφές φωτογραφίσεις, αριθμός ρεκόρ και τριπλάσιος από τις ανάλογες υποθέσεις του 2010. 

Περίπου επτά στις 10 αεροσυνοδούς στην Ιαπωνία έχουν καταγγείλλει πως έχουν πέσει θύματα κρυφής φωτογράφισης, σύμφωνα με έρευνα του σωματείου αεροπλοΐας που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο.

Ήδη, οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στην Ιαπωνία έχουν εγκαταστήσει ηχητικούς ήχους κλείστρου στις κινητές συσκευές τους στο πλαίσιο αποτροπής των μυστικών βιντεοσκοπήσεων. 

Η Ιαπωνία εξετάζει διάφορες αλλαγές στον ποινικό κώδικα προς ενίσχυση της νομοθεσίας κατά των σεξουαλικών εγκλημάτων, μετά τις πολλαπλές αθωωτικές αποφάσεις για βιασμούς το 2019 που προκάλεσαν εθνική κατακραυγή.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή