Τουρκία: Πυρά Ερντογάν κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Τουρκία: Πυρά Ερντογάν κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Οξύτατες φραστικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου και υπουργών του προς άγραν ψήφων από το συντηρητικό ακροατήριο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον στιγματισμό των ΛΟΑΤΚΙ με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και αδιανόητες συγκρίσεις προσφεύγει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, προσβλέποντας σε ψήφους συντηρητικών ψηφοφόρων ενόψει των κρίσιμων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μιλώντας στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΑΚΡ στη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπογκντάζ έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τους ομοφυλόφιλους με ναρκομανείς και κλέφτες. «Μπορεί κανείς να θεωρήσει τη χρήση ναρκωτικών ως δικαίωμα και ελευθερία; Μπορεί κανείς να θεωρήσει την κλεψιά ως δικαίωμα και ελευθερία;» διερωτήθηκε ρητορικά, για να στηλιτεύσει «όσους προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τους ΛΟΑΤΚΙ και τις κάθε είδους διαστροφές».

Το σύνθημα είχε δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν το Σάββατο, στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη, όπου δήλωσε ότι «σε αυτό το έθνος, τα θεμέλια της οικογένειας είναι σταθερά» και ότι «δεν θα αναδυθούν οι ΛΟΑΤΚΙ σε αυτή τη χώρα». Ανάλογες, καυστικές επιθέσεις κατά των ομοφυλοφίλων είχε εξαπολύσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι πατριαρχικές διακηρύξεις του ΑΚΡ βρίσκουν απήχηση σε εκτεταμένα στρώματα της συντηρητικής τουρκικής κοινωνίας, όπως έδειξε η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών σε πορεία που διοργανώθηκε τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, με αίτημα να απαγορεύσει η κυβέρνηση αυτό που οι οργανωτές αποκαλούν «προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ στην κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 500.000 Τούρκοι της διασποράς έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στο εξωτερικό. Το ειδικό βάρος των αποδήμων είναι σημαντικό, αφού περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν σε άλλες χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η άκρως πολωτική ατμόσφαιρα της τουρκικής πολιτικής ζωής απειλεί να μεταφερθεί και στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλες τουρκικές μειονότητες. Στη Μασσαλία, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Ερντογάν έξω από εκλογικό κέντρο.

Εξάλλου στη Νυρεμβέργη, έντονες αντιδράσεις Γερμανών πολιτών και πολιτικών προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιτρέψει στο τοπικό παράρτημα του ΑΚΡ να αναρτήσει προεκλογικές αφίσες σε δημόσιους χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή