Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλο κόστος, ελάχιστα κέρδη για τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλο κόστος, ελάχιστα κέρδη για τη Ρωσία

Εχασε 20.000 στρατιώτες από τη χειμερινή επίθεση στο Ντονέτσκ χωρίς να καταλάβει σημαντικά εδάφη, εκτιμούν οι Αμερικανοί

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χειμερινή επίθεση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία κατέληξε σε αποτυχία και τείνει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς τα εδαφικά κέρδη ήταν ελάχιστα και οι απώλειες τρομακτικές. Αυτή την εικόνα σχηματίζει κανείς από τις τελευταίες τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ φαίνεται να είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι και ημερών, η έναρξη της από καιρό αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς, κυρίως μέσω της πόλης Μπαχμούτ, απέτυχε, καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει κανένα πραγματικά σημαντικό, από στρατηγική άποψη, έδαφος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ανέφερε, δε, ότι κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, στη διάρκεια των οποίων μαίνεται η μάχη του Μπαχμούτ, οι Ρώσοι είχαν τεράστιες απώλειες, της τάξης των 100.000 ανδρών, εκ των οποίων 20.000 έχασαν τη ζωή τους.

Οπως διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο παραπάνω απολογισμός βασίζεται σε εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι μισοί από τους νεκρούς προέρχονται από την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν και οι άλλοι μισοί από τον τακτικό ρωσικό στρατό. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τις χαρακτήρισε «αέρα κοπανιστό», υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση να έχουν αξιόπιστη πληροφόρηση για τις ρωσικές απώλειες. Η τελευταία φορά που δόθηκαν επίσημα στοιχεία από τη Μόσχα ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες είχαν χάσει έως εκείνη τη στιγμή τη ζωή τους.

Διπλασιασμό της παραγωγής πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας.

Τη Δευτέρα ο Πριγκόζιν επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι η Wagner υφίσταται πολύ μεγαλύτερες του αναμενομένου απώλειες γιατί δεν εφοδιάζεται αποτελεσματικά από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να αποδειχθεί «τραγωδία» για τη χώρα του. Χθες, ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι διέταξε τον διπλασιασμό της παραγωγής πυραύλων ακριβείας και βλημάτων πυροβολικού, ώστε να δοθεί ώθηση στη μάχη για την κατάληψη του Μπαχμούτ και άλλων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Επιπλέον, οι ρωσικές επιθέσεις με χρήση πυραύλων και drones κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να έχουν στόχο την αποδυνάμωση της ουκρανικής αεράμυνας, ώστε να καταστεί δυσχερέστερη η ουκρανική αντεπίθεση.

Οι αυξανόμενες δυσκολίες στο ρωσικό στρατόπεδο και η άφιξη των νέων οπλικών συστημάτων που προέρχονται από τη Δύση ενισχύουν την αισιοδοξία των Ουκρανών. Επιστρέφοντας από επιθεώρηση των στρατευμάτων του στο Μπαχμούτ, ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι ήταν κατηγορηματικός: «Σε πείσμα όλων των προβλέψεων και των συμβουλών που δεχόμαστε, θα συνεχίσουμε τη μάχη για να κρατήσουμε το Μπαχμούτ», δήλωσε ο Σίρσκι, εκτιμώντας ότι παρά το βαρύ κόστος της η αντίσταση σε αυτό το κρίσιμο σημείο του μετώπου επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να προετοιμάσει με καλύτερους όρους την αντεπίθεσή του. Προσέθεσε, δε, ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ρώσους από ορισμένες θέσεις που είχαν προηγουμένως καταλάβει.

Σε άλλες δηλώσεις του ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει πλήρη άγνοια για την υπόγεια ειρηνευτική πρωτοβουλία που φέρεται να έχει αναλάβει ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Ποντίφικα στην πτήση της επιστροφής του από πρόσφατη επίσκεψη στην Ουγγαρία. Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία εκπνέει στις 18 Μαΐου, δεν θα ανανεωθεί αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της Μόσχας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT