ΗΠΑ: Ανησυχίες για αναταραχή στα αεροπορικά ταξίδια λόγω 5G

ΗΠΑ: Ανησυχίες για αναταραχή στα αεροπορικά ταξίδια λόγω 5G

Το 5G θα μπορούσε να επηρεάσει τα αλτίμετρα των αεροπλάνων, τα οποία μετρούν το ύψος στο οποίο βρίσκεται ένα αεροπλάνο πάνω από το έδαφος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα παρατείνει την προθεσμία που έχει τεθεί στις αεροπορικές εταιρείες ώστε να αναβαθμίσουν τα αλτίμετρα που χρησιμοποιούν στα αεροπλάνα για την αντιμετώπιση πιθανών παρεμβολών από τα δίκτυα 5G.

Το αλτίμετρο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του υψομέτρου. 

Οι ανησυχίες ότι το 5G θα μπορούσε να επηρεάσει τα αλτίμετρα των αεροπλάνων -τα οποία μετρούν το ύψος στο οποίο βρίσκεται ένα αεροπλάνο πάνω από το έδαφος- οδήγησαν σε σύντομες διακοπές σε ορισμένα αεροδρόμια των ΗΠΑ την περασμένη χρονιά, καθώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο ακύρωσαν ορισμένες πτήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Ιουλίου για τους νέους κανόνες οι οποίοι θα απαγορεύουν ορισμένες προσγειώσεις σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας χωρίς αναβαθμισμένα αλτίμετρα.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 100 αερομεταφορείς που πετούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πως «τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθιστούν απίθανο να αναβαθμιστούν όλα τα αεροσκάφη μέχρι την προθεσμία της 1ης Ιουλίου, απειλώντας με διακοπές κατά την αιχμή της σεζόν».

Από την πλευρά της, η CTIA -ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τη βιομηχανία ασύρματων επικοινωνιών των ΗΠΑ- υπογραμμίζει ότι σχεδόν 40 χώρες χρησιμοποιούν ήδη το 5G σε μια περιοχή του ραδιοφάσματος που μοιράζονται με τα αλτίμετρα και δεν έχει καταγραφεί καμία αρνητική επίπτωση στην αεροπορία.

Πέρυσι, η Verizon και η AT&T συμφώνησαν οικειοθελώς να καθυστερήσουν τη χρήση του C-Band 5G έως την 1η Ιουλίου, καθώς οι αερομεταφορείς εργάζονταν για την εκ των υστέρων αναβάθμιση των αλτίμετρων. Η IATA δήλωσε την Τρίτη ότι «χρειάζονται περισσότερα» και ότι πολλές αεροπορικές θα πρέπει να μετασκευάσουν τα περισσότερα αεροσκάφη τους δύο φορές μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Στις 31 Μαρτίου, τέσσερις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι συμφώνησαν για την πραγματοποίηση ορισμένων εθελοντικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σε σχέση με την ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών και την πλήρη χρήση του φάσματος C-Band από το 5G.

Ξεχωριστά, η FAA πρότεινε την Τρίτη επτά οδηγίες αξιοπλοΐας για πολλά αεροσκάφη Boeing, λόγω της πιθανότητας παρεμβολών από τα δίκτυα 5G. Οι προτεινόμενες οδηγίες επηρεάζουν 4.800 αεροπλάνα στις ΗΠΑ και 14.600 παγκοσμίως. Απαιτούν αναθεώρηση των εγχειριδίων πτήσης έως τις 30 Ιουνίου για την απαγόρευση ορισμένων προσγειώσεων, ενώ περιλαμβάνουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τον υπολογισμό των αποστάσεων προσγείωσης και ορισμένων προσεγγίσεων όταν υπάρχει παρεμβολή.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή