Βραζιλία: Έφοδος της αστυνομίας στην οικία του Μπολσονάρου

Βραζιλία: Έφοδος της αστυνομίας στην οικία του Μπολσονάρου

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις αρχές σε Βραζιλία και Ηνωμένες Πολιτείες». Υπενθυμίζεται ότι αν και ανεμβολίαστος, ο Μπολσονάρου είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία της Βραζιλίας έκανε έφοδο σήμερα στην κατοικία του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου και συνέλαβε δύο προσωπικούς βοηθούς του στο πλαίσιο μιας έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Βραζιλία: Έφοδος της αστυνομίας στην οικία του Μπολσονάρου-1
REUTERS/Adriano Machado

Η έρευνα, μία από τις πολλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο ακροδεξιός πολιτικός, στοχεύει να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν ο Μπολσονάρου, ως αρνητής της επιδημίας του κορονοϊού ο οποίος είχε ορκιστεί να μην εμβολιαστεί κατά του ιού, καταγράφηκε ως εμβολιασμένος σε αρχεία υπηρεσιών υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

Ο Μπολσονάρου δήλωσε «έκπληκτος» από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, λέγοντας ξανά ότι δεν έχει εμβολιαστεί. «Από την πλευρά μου, δεν υπήρχε τίποτα πλαστογραφημένο. Δεν έκανα το εμβόλιο. Τελεία και παύλα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του μετά την αστυνομική έφοδο, λέγοντας ότι η αστυνομία κατέσχεσε το κινητό του.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF), σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στη Μπραζίλια και στο Ρίο ντε Ζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης, που είχε στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο» που είναι ύποπτο «για εισαγωγή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid στα δημόσια συστήματα υγείας», χωρίς όμως να κατονομάζει τον Μπολσονάρου.

Δύο πηγές, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στην επιχείρηση συνελήφθησαν οι Μάουρο Σιντ και Μαξ Γκιγιέρμε, προσωπικοί βοηθοί του Μπολσονάρου από τότε που ήταν πρόεδρος.

Η αστυνομία τόνισε ότι διερευνούσε «πλαστά δεδομένα» που φέρεται να καταχωρήθηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων για την Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, όταν ο Μπολσονάρου ακόμη ήταν πρόεδρος.

Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε η αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπολσονάρου συνέχισε να επικρίνει τα εμβόλια κατά της Covid, διαβεβαιώνοντας αρκετές φορές ότι δεν είχε πρόθεση να εμβολιαστεί, ενώ η πανδημία άφησε περισσότερους από 700.000 νεκρούς στη Βραζιλία.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου – ήττα που δεν αναγνώρισε – πέρασε στη συνέχεια τρεις μήνες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού εξακολουθούσε να είναι υποχρεωτικό για την είσοδο στις ΗΠΑ όταν πήγε εκεί ο Μπολσονάρου.

Μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου, ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε δύο φορές από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η πρώτη ανάκριση έγινε στις 5 Απριλίου για μια υπόθεση κοσμημάτων που προσφέρθηκαν στη σύζυγο του πρώην προέδρου στη Σαουδική Αραβία και τα οποία εισήλθαν παράνομα στη Βραζιλία. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε εκ νέου στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στη Μπραζίλια, όταν κυβερνητικά κτίρια λεηλατήθηκαν από άτομα που αρνούνταν να αποδεχτούν την εκλογή του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή