Οι σκανδιναβικές χώρες στηρίζουν την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Οι σκανδιναβικές χώρες στηρίζουν την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε συνάντηση σήμερα στο Ελσίνκι με τις ηγεσίες από Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία και Φινλανδία.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σήμερα οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι σκανδιναβικές χώρες θα συνεχίσουν την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική τους υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα την υποστήριξή μας, όχι στο μέλλον. «Τα μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε με τους συμμάχους. Από την πλευρά της Δανίας, δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών», τόνισε.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε, απευθυνόμενος στο Ουκρανό πρόεδρο, ότι ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει και ο επιτιθέμενος πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτόν.

«Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η ΕΕ για να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Η Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε ότι «το θέμα της συνόδου κορυφής είναι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, τη σχέση της Ουκρανίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή